Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock / Jeep

Jeep ser ut att behålla namnet Cherokee – trots påtryckningar

Jeep Grand Cherokee ser ut att fortsätta gå under namnet Jeep Grand Cherokee, trots att biltillverkaren har en dialog med amerikanska ursprungsbefolkningen som ogillar namnvalet.

Det var för några veckor sedan vi rapporterade om att Jeep kan komma att tvingas byta namn på sina Cherokee-modeller (Cherokee, Grand Cherokee och nyligen presenterade Grand Cherokee L). Anledningen till ett eventuellt namnbyte är att Cherokee Nation, en del av den amerikanska ursprungsbefolkningen, ogillar att deras namn pryder bilar. De ser det inte som hedrande.

Nybildade fordonskoncernen Stellantis, där Jeep ingår, vd Carlos Tavares uttalade sig och menade att om ett problem med namnet finns är de öppna att föra en diskussion om det, för att nå en lösning. Han menade dock att han är osäker på om det verkligen finns ett problem.

Annons för Jeep Cherokee 1974, första året för modellen.

Men om några månader ska nya Grand Cherokee presenteras och vad CBS News erfar behåller Jeep sannolikt modellnamnet som har prytt märkets stora suv sedan 1992. Mindre modellen Cherokee har hetat just så sedan 1974.

– Deras (Cherokee Nation, reds anm) önskemål måste respekteras, säger Rhonda Levaldo som är medlem av fakulteten vid Haskell Indian Nations University samt ledare av organisationen Not in Our Honour (översatt till Inte till vår ära) som arbetar för att i sportsammanhang få bort bilder som härrör från amerikanska ursprungsbefolkningen.
Nyligen har baseballaget Atlanta Braves motsatt sig Not in Our Honours uppmaningar att ta bort tomahawk-symbolen som används i lagets logotyp samt den tomahawk-rörelse som fansen på läktarna gör med armen under match.