Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Baksätet i en bil är viktigt – här en genomgång i hur vi testar
2 AV 2
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Jeep uppmanar Cherokee-ägare att parkera utomhus

Kortslutning i komponenter som tillhör elmanövrerade bakluckor på suven Cherokee gör att Jeep tvingas återkalla drygt 219 000 exemplar världen över. Bränder har inträffat.

Jeep Cherokee av årsmodell 2014, 2015 samt 2016 som är utrustade med elektrisk baklucka återkallas då det finns risk för brand. Fram till dess att risken för brand är eliminerad uppmanar Jeep ägare till berörda bilar att parkera utomhus med avstånd till byggnader.

Det är elektriska komponenter som kan kortslutas oavsett om bilens tändning är på eller av. Komponenterna är placerade på sådant vis att de är känsliga för inträngande vatten.
Återkallelsen som nu genomförs är den tredje sedan 2015 för att komma tillrätta med problemet som alltså ännu inte är löst. Tidigare återkallade bilar måste även denna gång in för åtgärd. Totalt är det strax över 219 000 Jeep Cherokee av nämnda årsmodeller som berörs varav omkring 60 500 finns utanför Nordamerika, bland annat i Europa.

Enligt Automotive News inledde Stellantis, den fordonskoncern som Jeep ingår i, förra året en utredning efter att ha sett en ökning av bagageutrymmesbränder i Jeep Cherokee av årsmodell 2014 och 2015.

Jeep och Stellantis räknar med att brevledes nå ut till alla berörda bilägare senast den 30 juni i år.

LÄS MER: Rullande banden för Jeep Cherokee har stannat