Jet försvinner från Sverige – blir Ingo

Ännu ett varumärke försvinner från svensk bensinmarknad. Denna gång är det varumärket Jet, som funnits på marknaden sedan 1978, som försvinner. Nya namnet blir Ingo, och stationer har redan börjat skyltas om i storstadsregionerna.

Historien om bensinbolaget Jet börjar i Västergötland under det tidiga 1970-talet, och det lilla lokala bensinbolaget Maxi. Maxi, med den den äkta sjuttiotalsaktiga färgkombinationen orange och svart i sin logotyp, var en pionjär i dåtidens oljekrisdrabbade bensinsverige. Bolaget satsade på lågpris, och utnyttjade den nya tekniken för att sälja bensin enbart genom automatstationer. Lågprisfilosofin gjorde bolaget motarbetat av de traditionella aktörerna på marknaden, bland annat tvingades Maxi till att köpa bensinpumpar begagnat, och inte via officiella leverantörer. En mack med bevarade Maxi-skyltar ska, enligt uppgift, finnas kvar i västgötska Hällingsjö.

Maxis lilla bensinmackskedja togs 1978 över av oljeimportören ARA-bolagen, och namnet ARA-Jet lanserades. ARA-bolagen köptes sedermera upp av amerikanska Conoco, som efter en rad ägarbyten blev ConocoPhillips, och Jet-mackar kom så småningom finnas även i Norge, Danmark, Tyskland, belgien, Ungern, Tjeckien, Slovakien och Storbritannien. För fem år sedan, 2009, såldes alla Jet-mackar i Sverige till Statoil, som sedan dess använt varumärket på licens från ConocoPhillips. Det vill man nu sluta göra, och därför byter man namn till Ingo. Omskyltningen har redan genomförts i Göteborgsregionen och Skåne och är just nu pågående i Stockholmsregionen, varefter resten av landet ska följa.

Bilden ovan visar en Jet-station från 1978.