Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080825-jetstream-sc250080825-jetstream-sc250080825-jetstream-sc250
080825-jetstream-sc250

Jetstream SC250 – ny brittisk banspecialist

I däckspåren av bilar som Caterham Super Seven och Ariel Atom kommer nu en ny brittisk sportbil anpassad speciellt för bankörning. Nya SC250 från Jetstream lockar med extrem prestanda samtidigt som den påminner om en avancerad Lego-konstruktion.

Storbritannien har en odiskutabelt lång och rik tradition av kompetenta lättviktssportbilar som gjorda för avancerad bankörning, samtidigt som de är fullt lagliga att även använda på vanliga vägar. I form av nya österrikiska KTM X-Bow har dock britterna fått konkurrens i klassen. Nu kommer deras svar – Jetstream SC250. SC250 visades för första gången för ungefär ett och ett halvt år sedan i samband med motorsportmässan Autosport International i Storbritannien. Nu har projektet kommit så långt att tillverkningen har börjat.

SC250 är den brittiska sportvagnshistorien trogen. Grundidén är lika enkel och genialisk som den alltid har varit, tag en liten men stark motor och sätt den i lättaste möjliga sportbil. I SC250:s fall handlar det om en fyrcylindrig 2,0-liters Ecotecmotor med turboladdning direkt hämtad från Opel Astra OPC. I Astra OPC ger motorn 240 hästkrafter, medan den i SC250 lämnar ifrån sig tio extra hästar, samtidigt som den anpassats för att kunna köras på etanol. Motorn är även stark på låga varv. Det maximala vridmomentet på 320 Nm fås vid 2 400 r/min. Det finns två inställningar för motorn – Standard (vanlig vardagskörning) och Sport (extrem bankörning). Den starka motorn i kombination med den endast 700 kilo tunga tjänstevikten bör göra SC250 till en körupplevelse i klass med de allra bästa.0-100 avverkas på strax under fyra sekunder accelerationen fortsätter upp till dryga 260 km/h.

De första bilarna har redan börjat sättas ihop i Jetstreams lokaler i Cornwall. En bil tar omkring sex till åtta veckor att färdigställa, beroende på vilka tillval som kryssats för av beställaren. Planen är att 50 bilar ska byggas nästa år, då även en 300-hästarsversion ska ansluta. Man kan ha olika åsikter om designen, men tro det eller ej – bilen är ritad av brian Rossi – samme man som är ansvarig för nytolkningen av Ford Thunderbird. Den som ändå kommer överens med den Lego-inspirerade karossen och vill ha en SC250 får vara beredd att slanta upp minst 350 000 kronor.

Läs mer