070418_saab

Jobben i Trollhättan säkrade

Det står nu klart att bilproduktionen vid GM-fabriken i Trollhättan kommer att fortsätta även efter 2010. Den svenska anläggningen är en av fyra som ska tillverka nästa generation Opel Astra, eller kommande Saab 9-1.

General Motors har meddelat sina framtida planer för fabriken i Trollhättan och fyra andra anläggningar. Ur svenskt perspektiv ser det ljust ut även efter 2010, vilket tidigare har varit ett orosmoln. Anläggningen i Trollhättan är en av totalt fyra som kommer att producera nästa generation Opel Astra, eller möjligen en modell baserad på plattformen. Givetvis kan man spekulera i om bilen som ska byggas i Trollhättan är den kommande lill-Saaben 9-1. Att en sådan modell är planerad avslöjade vi redan i nummer 2/2007. Följ länken nedan till notisen om hur bilen kan komma att se ut.

– Vi planerar för en årlig produktion av 750 000 kompaktbilar i Europa vilket är en ökning från 535 000 bilar under 2006. Vi avser att inom kort starta förberedelser vid produktionsorterna i Gliwice, Bochum, Ellesmere Port och Trollhättan, säger Carl-Peter Forster, VD för General Motors Europa.

Förlorare i sammanhanget är anläggningen i belgiska Antwerpen. Där kommer produktionen att reduceras från tre till två skift under 2007, vilket innebär en minskning med 1 400 anställda. Efter 2010 är ingen kompaktbilsproduktion alls planerad i Antwerpen.

– Beslutet om nästa generation kompaktbilar har grundats på en långtgående omstrukturering av verksamheten i Europa, som inneburit en minskning med cirka 13 000 anställda under senaste åren, varav 10 000 i Tyskland. I England har ett produktionsskift tagits bort vid fabriken i Ellesmere Port och bilfabriken i Luton stängdes 2002. Tillverkningen i Portugal, vid fabriken i Azambuja, upphörde i slutet av 2006. Dessa effektiviseringar, ökad efterfrågan på våra bilar, en bättre produktmix och effektiviseringar betyder att GM Europa kunde rapportera en vinst på 227 miljoner USD för 2006. Detta efter en rad av år med förluster, säger Carl-Peter Forster.