Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

John Cooper Works GP Concept – liten men brutal hyllning

Nytt koncept hyllar den gamla hundkojans tävlingsframgångar. Och på vilket brutalt sätt! John Cooper Works GP Concept kommer till Frankfurt.

En Mini utöver det vanliga presenteras under Frankfurtsalongen: John Cooper Works GP Concept som låter sig inspireras av segern i Monte Carlo-rallyt för 50 år sedan. Ja, ur-Minins seger vill säga, nya Mini kom ju 2001 och i sitt senaste snitt 2014.

Konceptet tar vid efter tidigare John Cooper Works GP-versioner som kom 2006 och 2012 och som tillverkades i vardera 2 000 exemplar. Här är dock designen betydligt mer brutal, men så är det ju också ett koncept. Se bara på den plogliknande spoilern framtill, den mäktiga vingen baktill på taket och de utanpåliggande kolfiberpanelerna längs karossidorna. Invändigt hittar vi en förvånansvärt nykter inredning som gör att bilen känns redo för tävling. Bur, skålade stolar, fyrpunktsbälten, paddlar på ratten, brandsläckare… allt i en såväl avskalad som stylad kupé.

Bilen är lackerad i kulören Black Jack Anthracite med kontrasterande element i Curbside Red metallic och Highspeed Orange. På karossen syns numret 0059 som ska koppla till 1959 det år då ur-Minin föddes. Baktill har man blåst upp namnet Mini, mellan LED-ljus med Union Jack-mönster, och även framtill hittar vi namnet på mitten av spoilern - om än med mindre bokstäver.

Några tekniska data eller specifikationer har Mini inte släppt om bilen vilket understryker att det handlar om just ett koncept som har väldigt lite att göra med en framtida John Cooper Works GP-version.

Nästan lika vanlig som Ur-Mini var i rallyskogar och tävlingsbanor när det begav sig är nya Mini i konceptutförande. Till Frankfurt kommer även Mini i ett elbilskoncept vid namn Electric Concept.

Sitter du och skruvar på dig? Ok, Monte Carlo-rallyt 1967 vanns av Rauno Aaltonen och Henry Liddon i en Mini Cooper S. På andra plats kom Ove Andersson och John Davenport i en Lancia Luvia Coupé 1,3 HF.