Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

John Lennons Mercedes 230 SL till salu

Gillar du gamla bilar – och gammal musik. Då har vi hittat ett objekt i din smak, såvida du är inne på Mercedes och The Beatles vill säga.

Föreställningen för de flesta är att John Lennon var en jordnära hippie med enkla värderingar. Det må vara sant men han hade en stor aptit på bilar – kanske den tydligaste symbolen för materialism.

På onsdag, den 18 januari, klubbas han en av hans bilar, en Mercedes 230 SL från 1965 av Worldwide Auctioneers i Scottsdale. En bil som har kvar sin ursprungliga blå kulör och grå inredning och sufflett. Med följer även en hardtop. Specifikationerna, som bland annat omfattar ratten på höger sida och automatväxlad låda, stämmer överens med uppgifter från Mercedes och med bilen följer även köpebeviset som bevisar att John Lennon har varit bilens ägare.

Något datum för köpet nämns inte i annonsen men eftersom han signerat köpebeviset med tillägget M.B.E. har köpets gjorts efter att The Beatles-medlemmarna blev adlade av drottningen den 26 oktober 1965. Hur länge han behöll bilen nämns inte heller vilket kan vara en antydan att han inte ägt den särskilt länge.

Bilen hade efter Lennon tre ägare i Storbritannien innan den under mitten av 1980-talet skeppades över till USA. 1999 hamnade den på ett museum och ställdes bredvid en Mini Cooper S från samma år som tillhört bandmedlemmen Paul McCartney men har även exponerats på olika bilevenemang.

Utropspriset för bilen är 120 000 dollar (närmare 1,1 miljoner kronor) vilket kan jämföras med att de riktigt fina exemplaren brukar gå för 135 000 dollar (cirka 1,2 miljoner kronor).

John Lennon väntade med att ta körkort tills han var 25 år, då hade redan karriären med Beatles tagit fart. Utanför hans hus i Kenwood sägs bilsäljarna ha visat upp vad de hade att erbjuda honom den där dagen i februari 1965 när körkortet var rykande färskt. Valet föll på en azzuroblå Ferrari 330 GT 2+2 som han annonserade ut redan i november samma år. Den bilen skrev vi om i vår systertidning Klassiska Bilar nummer 2/2011 när den klubbades för 3,9 miljoner kronor av Bonhams.

John Lennons första bil – en Ferrari...John Lennons första bil – en Ferrari...John Lennons första bil – en Ferrari...
John Lennons första bil – en Ferrari... Foto: Bonhams

Liksom många andra kändisar ville Lennon köra Hundkoja. I februari 1966 registrerades en Mini, specialbyggd av Radford, i John Lennons namn. En bil som han ägde ända till han och Yoko Ono flyttade till USA 1970. Bilen ska han då ha gett till sin butler som hade den på sin båt varför den tämligen fort rostade bort. Eller gjorde den det? Många rykten florerar rörande denna bil.

Mest känd är ändå John Lennons Rolls Royce Phantom V, eller den ena av dem. Han köpte nämligen två, en svart och en vit för att komplettera varandra. Den svarta målades på trummisen Ringo Stars inrådan i psykadeliskt mönster och blev med det Lennons mest kända bil och den följde med som flyttgods till USA. 1977 fick emellertid paret skatteproblem och sålde bilen till ett museum. 1985 klubbades den på en auktion för 2,3 miljoner dollar (omkring 16,5 miljoner kronor), vilket då var världens dyraste bil.

… och hans sista blev en Mercedes med kombikaross och dieselmotor.… och hans sista blev en Mercedes med kombikaross och dieselmotor.… och hans sista blev en Mercedes med kombikaross och dieselmotor.
… och hans sista blev en Mercedes med kombikaross och dieselmotor.

Den Mercedes som nu klubbas var en av John Lennons första bilar men bilmärket blev även hans sista. 1979 köpte han en Mercedes men denna gång en kombi med dieselmotor i form av en 300 TD.

Efter John Lennons död den 8 december såldes bilen och sedan 2005 står den på ett museum i Florida. 2013 var ute för budgivning med start på 50 000 dollar. Ingen nappade.

Nu finns alltså chansen åter att äga en Merca som rattats av John Lennon. Fast en cabriolet, betydligt raffigare än en sotig kombi. Hur skulle det kännas att köra runt i den? Just imagine.