Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jonas Vykander och hans snöplog backar inte för lite snö

För att vi bilister ska kunna ta oss fram måste snöröjningen fungera, och det finns många hjältar där ute på vägarna som ser till att vi kan göra just det. En av dem är Jonas Vykander som med sin Mercedes Arocs 3258 8x4 ser till att vägarna nordväst om Östersund blir farbara.

Daimler har lagt upp några bilder på en stor snöplogande lastbil av modell Mercedes Arocs 3258 8x4 och gjort ett kortare reportage om föraren och hans uppgift. Ur svenskt perspektiv är det extra intressant eftersom föraren är svensk och heter Jonas Vykander som utgår från Dvärsätt, ett par mil norr om Östersund och några få kilometer söder om Krokom. Hans verksamhetsområde är dock nordväst om Åre, en sträcka på omkring 9,1 mil till den norska gränsen. Tillsammans med två andra förare kan de ploga uppemot 100 mil per dygn. 

 Från oktober till maj är Jonas Vykander alltid beredd på att ge sig ut för att ploga vägarna, dag som natt. Till sin hjälp har han alltså en Mercedes Arocs 3258 8x4. Den 9,4 meter långa lastbilen med en tjänstevikt på 16 850 kilo har fyra axlar med totalt tolv hjul. Två av axlarna är drivande och de tre främre är försedda med dubbdäck. Om situationen kräver det kan snökedjor monteras. 

Plogbilen har en 15,6 liter stor Euro 6-dieselmotor med sex cylindrar i rad, 578 hästkrafter och 2 800 newtonmeter. Maskinen är mellanvarianten av Daimlers så kallade OM 473 BlueEfficiency Power-motor. Värstingen har 625 hästkrafter och 3 000 newtonmeter. Kraften lär behövas, speciellt om det är en extra snörik vinter och då lastbilen har inte mindre än tre plogblad. Ett rejält diagonalblad i fronten, ett sidoblad som är runt 1,8 meter högt samt ett plogblad undertill.