Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kaffemaskin för Porschefrälsta – i form av en 911-motor

En ”flat white” är en typ av kaffe. ”Flat six” är det engelska namnet för en boxer-sexa. Nu har äntligen (?) de två världarna mötts. Ett sydafrikanskt företag har nämligen tagit fram en kaffemaskin, med utseendet hämtat från sista luftkylda Porsche 911.

Det finns de Porsche-entusiaster som tycker att märket förlorade sin själ runt mitten av 1990-talet. Anledningen till det var lanseringen av Porsche 911 generation 996, den första 911:an som fick en vattenkyld motor. Får vi gissa, så tillhör personerna bakom Espresso Veloce denna kategori av entusiaster.

Det sydafrikanska företaget har nämligen tagit motorn från den föregående generationen 911, kallad 993 – alltså Porsches sista luftkylda boxer-sexa – som inspiration för sin nya kaffemaskin, kallad RS Black Edition.

Kaffemaskinen, som är handbyggd, har en imponerande mängd detaljer för att göra den nära en replika av motorn. Från den stora kylfläkten monterad upptill, till de sex fejkcylindrarna och en välkänd logo (som man dock censurerat på de officiella bilderna, för att inte snylta på varumärket).

Men smakar det så kostar det. Den handbyggda kaffemaskinen går lös på över 11 000 dollar, alltså över 100 000 svenska kronor. En summa som utgör en knapp femtedel av priset en Porsche 993 betingar som begagnad.