Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PixHound/Shutterstock

Kalifornien förbjuder bensin- och dieselbilar 2035

Myndigheter i Kalifornien planerar att stoppa försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer senast 2035. Guvernören Gavin Newsom presenterade idén och menade att det även efter det datumet kommer att gå att köra äldre bilar med bensin- och dieselmotorer.

Förslaget från Kalifornien följer en rad liknande förslag. I Storbritannien diskuteras ett förslag om förbud mot försäljning av nya bilar med bensin- och dieselmotorer, inklusive de som finns i laddhybrider, redan 2030. Stora städer som London och Paris planerar ett lokalt förbud i stadskärnorna och ett 20-tal stora städer runtom i världen diskuterar liknande planer.

Anledningen är klimatförändringen som driver på utvecklingen mot fler elbilar och förbud mot bilar som drivs med hjälp av fossila drivmedel.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom presenterade sin plan för ett skifte till elbilar men menade samtidigt att han inte vill ta ifrån människor något utan mer erbjuda en ny möjlighet. Newsom förklarade under presskonferensen att han ser ett förbud som ett "mål" men samtidigt förklarade myndigheter i Kalifornien att om klimatmålen ska uppfyllas så krävs det enbart elbilar efter 2035.

Kalifornien har genom åren varit den stat inom USA som gått hårdast fram vad gäller utsläppsregler för personbilar. Samtidigt svarar Kalifornien för hela elva procent av USA:s hela bilmarknad vilket betyder att de regler som gäller i Kalifornien i praktiken gäller i hela unionen.

Inte oväntat står presidentkandidaterna Donalt Trump och Joe Biden på var sin sida i debatten om elbilar. Trump vill förbjuda Kalifornien att ta egna drastiska beslut i frågan medan Biden vill snabba på omställningen till elbilar. Kalifornien och ett dussintals andra stater har också stämt president Trumps administration för att den har försämrat flera av de klimatvänliga förslag som den förre presidenten Barack Obama genomförde.

Om Kalifornien lyckas få igenom ett förbud skulle det minska utsläppen av växthusgaser med 35 procent. I planen ingår också att lastbilar och transportbilar också behöver gå på el senast 2045.

Gavin Newsom förklarade under presskonferensen att det fortfarande ska var möjligt att äga och kära med äldre bensin- och dieselbilar inom statens gränser, det handlar bara om nybilsförsäljningen.

Newsoms förslag kommer samtidigt som Kalifornien lider av kraftiga bränder, som i sin tur förklaras med klimatförändringen.

Bilbranschen svarade delvis negativt på förslaget då företag som General Motors, Toyota och Volkswagen inte vill ha förbud. Hittills står elbilarna för bara tio procent av försäljningen i USA.