Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Free-Photos

Kalifornien intresserade av förbud mot bilar med förbränningsmotorer

Förbud mot bensin- och dieselbilar har börjat diskuteras allt intensivare. Det senaste är att delstaten Kalifornien nu tittar mot ett förbud.

Kalifornien har inte bara problem med väldig torka utan också smog och höga partikelhalter i luften. Biltrafiken sägs vara en av de grundläggande orsakerna till att luftkvaliteten är mycket dålig på vissa ställen i den amerikanska delstaten som länge gått i bräschen vad gäller initiativ som påverkar miljön i positiv riktning.

Ett stort problem som anses kvarstå är just antalet bilar i delstaten. Varje år säljs det över två miljoner nya bilar i Kalifornien som till ytan är något mindre än Sverige som i sin tur säljer betydligt färre nya bilar varje år (372 318 stycken i fjol).

En väldigt stor del av bilarna som säljs i Kalifornien har förbränningsmotorer, och det är just där problemet ligger.

Tydligen ska Kaliforniens guvernör, Jerry Brown, ha ställt frågan ”Varför har vi inte redan gjort något?” till delstatsmyndigheten California Air Resources Boards ordförande Mary Nichols och syftade på hur Kina kan förbjuda bilar men inte de.

Kalifornien har ett uttalat mål om att sänka koldioxidutsläppen med 80 procent till 2050, med utgångspunkt från 1990 års nivåer. Många experter menar att det är en omöjlighet att uppnå målet utan att förbjuda förbränningsmotorer.

I nuläget finns det inga offentliga planer på något förbud, just nu verkar det bara vara tankar som bollas bland de högsta hönsen i den soliga delstaten.