Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes / Daimler

Källenius om AMG One: ”Vi måste ha varit fulla”

Den kommande supersportbilen Mercedes-AMG One lyser fortfarande med sin frånvaro, efter flera års försening. ”Vi måste ha varit fulla när vi sa ja till projektet”, säger Mercedes vd Ola Källenius.

Mercedes kommer med nyheter om supersportbilen Mercedes-AMG One inom några veckors tid. Det avslöjade Mercedes vd Ola Källenius när han mötte en grupp investerare i Monaco nyligen. Den kraftigt försenade supersportbilen premiärvisades redan 2017 och på frågan om när den börjar byggas hade Källenius inget tydligt svar, rapporterar brittiska Autocar.

– Teamet på AMG och Formel 1-avdelningen kom till oss för ungefär fyra år sedan och sa ”vi har en bra idé, låt oss sätta in en Formel 1-motor i en gatbil”. Jag måste gå tillbaka och att kontrollera mötesprotokollet, men jag är säker på att vi var fulla när vi sa ja, sa Ola Källenius.

Bakom Källenius skämtsamma uttalande finns förmodligen en hel del frustration. Mercedes-AMG One visades som koncept första gången på Frankfurtsalongen 2017 och sedan dess har Mercedes aldrig kunnat komma med något klart besked om när tillverkningen ska börja. Det största hindret antas vara miljöanpassningen av Formel 1-motorn. Bilen har en bensindriven V6:a på 1,6 liter och fyra elmotorer. Bensinmotorn byggdes ursprungligen för Mercedes-AMG F1 W08 EQ Power+, det vill säga den formel 1-bilsgeneration som Lewis Hamilton vann världsmästerskapet med 2017.

Mercedes-AMG uppges ha stött på stora problem i WLTP-klassningen som kräver ett partikelfilter. Mercedes-AMG kommer att bygga 275 exemplar av One och alla är sålda, till ett pris av motsvarande 23 miljoner kronor.