Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karl är en ny småbil från Opel

Opel fortsätter att satsa smått. En ny femdörrars instegsmodell vid namn Karl ska agera syskon till småbilarna Adam och Corsa.

Tidigare i morse skrev vi om Vauxhall Viva, en ny småbil från Opels brittiska avdelning. Vi hakade på och hoppades att Opel skulle visa upp sin version, då med modellbeteckningen Kadett. Vår förhoppning var inte helt tagen ur luften eftersom Viva var en bilmodell från Vauxhall som kom 1963, året efter Opel lanserade Kadett. Viva och Kadett var inte identiska tvillingsjälar, men hade en hel del gemensamt, till viss del även utseendemässigt.

Men när vi publicerade artikeln i morse passade Opel på att sätta krokben för oss. Samtidigt som vår artikel gick ut i cyberrymden skickade Opel ut ett pressmeddelande om att deras Vauxhall Viva-motsvarighet ska heta Opel Karl.

Opel spinner alltså vidare på att namnge sina modeller efter märkets skapare. Modellen Adam är efter Opels grundare Adam Opel. Nya modellen Karl är efter Adam Opels äldsta son Carl, född 1869 och avliden 1927. Carl Opel (förnamnet stavas ursprungligen med C) hette från och med 1918 Carl von Opel. Han och hans fyra yngre bröder ser du på bilden nedan. Näst äldste brodern Wilhelm var den som tillsammans med Carl såg till att Opel är vad det är i dag, en biltillverkare och inte en cykel- och symaskinstillverkare som företaget var från början.

Nåväl, tillbaka till själva bilen. Opel Karl är en femdörrars instegsversion som både storleks- och prismässigt hamnar under Adam och Corsa. Med 3,68 meter på längden är den två centimeter kortare än Adam och 34 centimeter kortare än nya, kommande Corsa.

Opel Karl kommer sommaren 2015. På Genèvesalongen i mars lär själva världspremiären äga rum. Till dess får vi nöja oss med bilden ovan.