Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090625-karmann-konkurs090625-karmann-konkurs090625-karmann-konkurs
090625-karmann-konkurs

Karmann går i konkurs

Tyska karossbyggarna Karmann, mest kända för den legendariska Karmann Ghia, har försatts i konkurs. På måndagen lämnade den sista bilen, en Mercedes CLK, fabriken i Osnabrück. Nu kämpas det för att företaget ska återuppstå i ny form.

 En legendar inom bilvärlden har gått i graven. Tyska karossbyggarna Karmann meddelas ha gått i konkurs. Karmann har haft stora problem under en längre tid och i april ansökte företaget om konkursskydd. Men nu går det inte längre. Den sista bilen har lämnat fabriken i Osnabrück – en Mercedes CLK Cabriolet. Bilen färdigställdes i måndags, meddelar företaget kortfattat i ett uttalande.

Karmann är otvivelaktigt mest kända för den legendariska sportbilen Karmann Ghia. Bilen var en sportbilsliknande modell löst baserad på Bubblan och producerades under åren 1955-1974. Italienska Ghia stod för designen, Karmann stod för tillverkningen och Volkswagen stod för försäljningen. Karmann är dock mycket mer än så. Det tyska företaget har byggt inte mindre än 3,3 miljoner bilar sedan 1949. Förutom Mercedes CLK har Karmann på senare år byggt bilar som Spyker C8, Audi A4 Cab, Chrysler Sebring Cab, VW New Beetle Cab och Chrysler Crossfire. Genom åren har en rad Audi- och VW-cabbar passerat genom fabriken.

Det har inte meddelats exakt vad som fick företaget att ta det sista steget mot konkursen. Det var en svår motgång när Karmann förlorade kampen om att få bygga kommande Aston Martin Rapide. Uppdraget att bygga den fyrsitsiga sportsedanen gick i stället till Magna Steyr. Den ekonomiska lågkonjunkturen har dock varit en starkt bidragande orsak såväl som en svårlöst tvist mellan företagets ledning och arbetarnas fackförbund. Bråket mellan de 2 240 anställda och ledningen har försvårat rekonstruktionen och gjort det i princip omöjligt att få Karmann på fötter. Nu görs dock ett sista försök att återuppliva företaget i ny form. Enligt tyska tidningen The Local är ledningen inställd på att förvandla Karmann till ett företag som bygger och levererar delar till de större biltillverkarna. 

Läs mer