Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Setta Sornnoi / Shutterstock

Katalysatorstölderna fortsätter öka kraftigt

Under årets nio första månader stals 5 870 katalysatorer i Sverige, en ökning med 248 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar ny statistik från Larmtjänst.

Stölder av bildelar har länge varit ett problem och förra året blev det populärt att stjäla katalysatorer från bilar. Under hela 2020 ökade antalet stulna katalysatorer med 4 000 procent, och även i år har det ökat kraftigt.

I våras började Toyota, som är ett av de mest drabbade märkena, att erbjuda stöldskyddsmärkning av katalysatorer på grund av det ökande problemet.

Larmtjänsts senaste statistik i ämnet visar att trenden inte tycks avta. Mellan 1 januari och 30 september i år registrerades totalt 5 870 stulna katalysatorer i landet, vilket är en ökning med 248 procent jämfört med samma månader 2020.

– Som befarat har stölderna ökat efter sommaren. Vi kunde se en ökning redan i augusti månad och sannolikt väntar en dyster utveckling av stölder av dessa komponenter fram till årsskiftet, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Värst drabbade är storstadsområdena, framför allt polisregion Stockholm där 2 340 katalysatorer stulits, och polisregion Syd där siffran är 1 404. Detta trots att polisen i just region Syd trodde att antalet stölder skulle sjunka efter ett stort beslag som gjordes i Malmö i mars i år.

Enligt Larmtjänst sker fortfarande stölderna i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorer. Ämnen som tjuvarna vill åt är bland annat platina, palladium och rodium, som är dyra och helt enkelt kan säljas dyrt. Vad som däremot inte längre kan bekräftas är att det bara skulle vara stöldligor som stjäl.

– Mycket har tidigare pekat på att stölderna främst har utförts av internationella stöldligor men nu kan vi se, efter vissa gripanden som polisen gjort, att utförarna varken behöver tillhöra ett nätverk eller vara medborgare i andra länder, säger Fredrik Lindstedt.

Även stölder av komponenter som strålkastare, radio/navigationssystem och krockkuddar har ökat under året. Under perioden har 1 519 stölder av dessa registrerats. Det kan jämföras med 1 443 stölder under samma period förra året, en ökning med fem procent.