Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Euro NCAP

Katastrofresultat för nya Jeep Wrangler och Fiat Panda i Euro NCAP

Medan Volvo S60 och V60, Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-Pace och Peugeot 508 klarade sig galant i Euro NCAP:s senaste krocktestomgång gick det betydligt värre för koncernsyskonen Jeep Wrangler och Fiat Panda.

I årets sista krocktestomgång utförd av europeiska krocksäkerhetsorganisationen Euro NCAP ingick inte mindre än nio olika modeller varav två egentligen kan räknas som en, nämligen nya Volvo S60 och V60. Dessa båda bilar är i grunden desamma, bara karossen skiljer dem åt.

Gammal Panda håller inte måttet

Vi börjar i den lägre änden av betygsskalan och där hittar vi Fiat Panda som har tillverkats sedan 2011. När den var ny krocktestades modellen av Euro NCAP och fick då fyra av fem stjärnor. Men under de snart åtta år som förflutit sedan dess har det hänt mycket med utvecklingen och konstruktionen av bilar, och Euro NCAP har de senaste åren därför rejält skruvat upp kraven på bilarna som krocktestas. Därför fick Fiat Panda nu inte ens en stjärna av Euro NCAP, modellen fick nämligen noll (!) stjärnor och gör därmed sitt större syskon Fiat Punto sällskap i det föga smickrande sällskap som nollats. Det var i december förra året som Punto visade upp sin veka sida

.Nu tänker många av er att det är avsaknaden av aktiva och passiva förarstödsystem, något de flesta nya bilar har i dag, är orsaken till att Panda fallerade i krocktestet. Och visst saknar modellen dylika system. I grenen förarstödsystem fick Panda därför bara 7 poäng av 100 möjliga. De sju poängen fick den för att bältespåminnare finns.Men Panda misslyckades även i de andra grenarna. I vuxenskyddet nådde den upp till låga 45 poäng av 100 möjliga och i skyddet av barn till uselt låga 16 poäng. Bäst, utan att vara speciellt bra, var Panda i skyddet av fotgängare med 47 av 100 möjliga poäng.En gammal konstruktion som har sitt ursprung i Panda-generationen som kom 2003 är orsaken till att Fiats A-segmentare inte nådde någon framgång i sitt andra försök hos Euro NCAP. Något annat betyg (Lex Punto) var alltså inte att vänta.

https://youtu.be/wYfiIU1mlig

Illa för nya Wrangler

Värre då för nya Jeep Wrangler

, en helt ny generation (JL) som nyligen kommit ut på marknaden. Av en modern bil kan man förvänta sig mer av än en 16 år gammal konstruktion, och visst klarar sig Wrangler bättre Fiat Panda, men bara så mycket bättre att det blir en stjärna av totalt fem möjliga.I skyddet av vuxna fick Wrangler 50 av 100 möjliga poäng, i skyddet av barn 69 av 100 poäng, i fotgängarskyddet 49 av 100 poäng (med den fronten är det svårt att nå mycket högre) och i förarstödsystem blev det endast 32 av 100 poäng, Wrangler har nämligen bara bältespåminnare och fartbegränsare och det räcker inte till 2018.Euro NCAP skriver att nya Jeep Wrangler ligger väldigt långt bakom sina konkurrenter vad gäller krocksäkerhet. Så här säger Euro NCAP:s generalsekreterare Michiel van Ratingen om Wrangler:– Det är verkligen en besvikelse att se en helt ny bil som säljs år 2018 utan autonomt bromssystem och ingen filassist. Det är hög tid att vi får se en produkt från Fiat-Chrysler-gruppen som erbjuder säkerhet som kan konkurrera med sina rivaler.

https://youtu.be/zFFXmzG0GDc

Full pott för övriga bilar

Övriga sju krocktestade modeller, det vill säga nya Audi Q3, BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 samt Volvo S60 och V60

, nådde högsta betyget fem stjärnor. Men det gick inte helt smärtfritt. Bland annat ska Hyundai Santa Fes krockgardiner ha rivits sönder när de utlöstes. Panoramaglastakets konstruktion var boven i dramat. Hyundai ska redan ha vidtagit åtgärder vid produktionsbandet och de bilar som redan hämtats ut av kunder ska plockas in för åtgärd.BMW X5 hade också lite problem eftersom knäkrockkudden på förarplatsen inte löstes ut korrekt vilket gav sämre skydd för förarens ben. Samma problem uppmättes när senaste 5-serie krocktestades i fjol.– Trots det arbete som biltillverkarna utfört under utvecklingen av sina fordon ser Euro NCAP fortfarande en brist på robusthet i vissa grundläggande säkerhetsområden. För att vara rättvis har Audi Q3, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 och Volvo V60/S60 satt standarden mot vilka andra bedöms denna gång, och andra biltillverkare kan göra bättre ifrån sig genom att följa deras exempel. I-Pace visar framför allt att framtida fordon kommer att vara bra för miljön men också ge hög krocksäkerhet, säger generalsekreterare Michiel van Ratingen.

https://youtu.be/pPjwBpz4aLEhttps://youtu.be/3UJpWAma8rghttps://youtu.be/u3KBRi2kYyYhttps://youtu.be/1cxn3TfziE0https://youtu.be/MGF9dN0ad4Ihttps://youtu.be/jIuPI1k_kVU

Nedan länkar till Euro NCAP:s webbplats där du kan fördjupa dig i respektive bils krock- och säkerhetstest:

Audi Q3

BMW X5

Fiat Panda

Hyundai Santa Fe

Jaguar I-Pace

Jeep Wrangler

Peugeot 508

Volvo S60

Volvo V60

Fotnot: När denna artikel skrevs var Euro NCAP:s webbplats otillgänglig, vi har därför inte haft möjlighet att ytterligare fördjupa oss i respektive modells säkerhetsbetyg.