Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

KBA misstänker Porsche för utsläppsfusk

Anklagelserna i kölvattnet efter dieselgate fortsätter, nu även för bensinbilar. Det är tyska Kraftfahrt-Bundesamt som misstänker att Porsche har använt sig av olaglig mjukvara för att sänka utsläppen till nivåer under de lagliga maxgränserna. Porsche nekar till anklagelserna.

Enligt tyska Wirtschaftswoche undersöker tyska Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, Porsche då de misstänker att de använt sig av olaglig mjukvara som känner av om bilen körs på väg eller om den förbruknings- och utsläppsmäts i en testbänk. Mjukvaran sägs kunna avgöra det ena eller andra genom att mäta rattrörelserna.

KBA har rapporterat till tyska transportministeriet som ännu inte har uttalat sig i ärendet.

Porsche slår ifrån sig anklagelserna och säger att ingen av deras modeller använder sig av mjukvara som känner av rattrörelserna för att avgöra om det rör sig om verklig körning eller om mätning av utsläppen.

Porsche är redan indragna i dieselgate-skandalen då det i november 2015 kom fram att även Volkswagen-gruppens dieselmotor på 3,0 liter innehöll fusk. Den motorn sitter bland annat i Porsche Cayenne.

Även Audi har sedan förra veckan en liknande misstanke hängande över sig. Då anklagade tyska transportministeriet Audi för att släppa ut för höga nivåer av kväveoxider när ratten vrids mer än 15 grader. Misstanken gäller A7 och A8 byggda mellan 2009 och 2013.