Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

KBA-test visar att VW-uppdatering inte påverkar bilarna negativt

Enligt tyska myndigheten KBA, som har godkänt Volkswagens mjukvara som ska åtgärda motorer med för höga NOx-utsläpp, påverkar uppdateringen inte bilarnas prestanda, bränsleförbrukning eller koldioxidutsläpp.

Som vi tidigare rapporterat har Volkswagens mjukvara för att åtgärda fuskbilarna, med Amarok som första modell, godkänts av tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA). Myndighetens godkännandetest har även konstaterat att den nya mjukvara, som Amarok med 2,0-litersdieselmotorn EA189 får, inte påverkar övriga egenskaper hos modellen. Varken prestanda, bränsleförbrukning, koldioxidutsläpp eller ljudnivå förändras. Vad som däremot förändras är utsläppen av hälsovådliga kväveoxider (NOx) som sänks för att hamna inom ramarna för avgasnormen Euro 5.

När Amarok har åtgärdats står Passat på tur (slutet av februari eller i början av mars enligt tidigare uppgifter), därefter övriga berörda modeller från Volkswagen, Audi, Skoda och Seat. Man beräknar att åtgärdsprogrammet tar hela 2016 i anspråk.

Ovanstående dieselmotorer är de som är drabbade av utsläppsfusket som nu ska åtgärdas. Samtliga motorer får ny mjukvara och 1,6-litersmotorn får dessutom en flödesriktare monterad.

En knapp halvtimme sägs uppdateringen av en berörd bil att ta, en uppdatering som normalt görs vid bilens ordinarie servicetillfälle.

De bilar med 1,6-litersdieselmotorer som även behöver en mekanisk uppdatering (en flödesriktare monteras) vid sidan om mjukvaruuppdateringen beräknas behöva knappt 45 minuter för att åtgärdas.

Teknikens Värld genomför ett på svensk mark oberoende test av ett flertal berörda VW-, Audi-, Skoda- och Seat-modeller där vi mäter prestanda, förbrukning och utsläpp innan respektive efter bilarna har uppdaterats. Mer om detta kan ni läsa i tidningen framöver, samt här på teknikensvarld.se.