Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060203_kia
060203_kia
060203_kia
060203_kia Foto: Kia

Kia anfaller Genèvesalongen med tre nya modeller

Koreanska Kia meddelar att de kommer med tre nya modeller till Genèvesalongen. Det är en ny version av suven Sorento, en MPV som redan finns i USA samt en hemlig konceptbil i golfklassen.

Koreanska Kia kommer till Genèvesalongen med tre nya modeller för den europeiska marknaden. Det handlar om Kia Sorento som kommer i ny uppgraderad version, Kia Sedona som är en MPV som tidigare byggts för den amerikanska marknaden men nu byggts om för att passa Europa bättre, samt en helt ny konceptbil i C-segmentet (golfklassen) som hålls hemlig till premiärdagen på mässan.

Kia Sorento har blivit en ganska populär suv, 144 000 sålda bilar 2005 världen över. Kanske mycket tack vare det man får för den låga kostnaden. Den nya versionen som släpps på marknaden till sommaren och lite har det allt hänt. Motorn har blivit kraftigare, både bensin- och dieselversionen. Den raka dieselfyran har fått en ökning från 140 till 170 hästkrafter och bensin V6:n på 3,3 liter har gått från 195 till 235 hästar.

Interiören har förärats med högre kvalitet på materialet och benutrymmet bak har ökat något tack vare en minskning av ryggen på framsätet.

Kia Sedona är koreanernas amerikanska MPV kandidat (i Europa har vi redan Kia Carneval). Den släpptes förra året i USA och kommer nu till Europa i en förminskad, europeisk version. Högre, men kortare, än sitt amerikanska syskon behåller den dock 2+3+2 sittningen som de flesta fordon i MPV-klassen har.

Motoralternativen är en bensinare och en diesel, bägge med 185 hästar.

Mer info om Kias europasatsning får vi på Genèvesalongen.