Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091019-kia-cadenza
091019-kia-cadenza
091019-kia-cadenza
091019-kia-cadenza

Kia Cadenza – första bilderna på Opirus efterträdare

Sydkoreanerna stormar vidare. Nästa lansering i modelloffensiven blir Cadenza. Opirus har blivit till åren kommen och nu blir det upp till Kias nya lyxsedan att tackla de tyska konkurrenterna.

Nu visar Kia äntligen de första officiella bilderna på den färdiga bilen. På bilsalongen i Seoul i våras visades konceptbilen KND-5 och därefter var det dags för några datorillustrationer att väcka vårt intresse. Men nu är det den riktiga varan – för första gången får vi se hur bilen ser ut och vi får dessutom veta vad Opirus efterträdare ska heta. Kias nya flaggskepp får namnet Cadenza (K7 på hemmaplan) och precis som alla nya bilar från Kia och Hyundai de senaste åren tar den ett stort kliv från sin föregångare.

De första bilderna på Kia Cadenza visar en bil som är i stort sett identisk med konceptbilen KND-5. I fronten känner vi igen grillen med de inramade svarta ribborna och de plirande strålkastarna, Kia har jobbat för att skapa ett alldeles eget designspråk. På sidorna är Cadenza inte lika unik. Profilen påminner om Opel Insignia, trots att det är en före detta Audi-designer som har lett formgivningen på europeisk mark. Vi får inte se några bilder på interiören eller veta något om motoralternativen. Däremot får vi det berättat för oss att Cadenza siktar på premiumvagnar såsom Audi A6, BMW 5-serie Mercedes E-klass med en lyxig och ombonad kupé. Det talas om en ”flytande” mittkonsol, uppvärmd ratt, ventilerade och eljusterade stolar, panoramaglastak och stämningsbelysning.

Cadenza premiärvisas på bilsalonger i Saudiarabien, Kuwait och Dubai mot slutet av året. Europeisk lansering är förmodligen schemalagd till vårens Genèvesalong.

Läs mer

Test- & provkörningar