Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Cee’d ny medlem i miljonklubben

Så har den exklusiva miljonklubben blivit en medlem rikare. Kia Cee’d har nämligen tillverkats i en miljon exemplar.

När Kias modell med läppbalsamklingande namnet Cerato inte höll måttet längre ersattes den under 2007 av Cee’d. Trots namnet var det Cee’d och inte Cerato som fick Kia att fastna på allas läppar. Försäljningen sköt i höjden och under några år vad Cee’d Sveriges mest sålda bil till privatpersoner. Förra året var den Sveriges sjunde mest sålda bilmodell – totalt. 2012 var toppåret då den landade på femte plats.

I dag är det åtta år sedan Cee’d, som sedan 2012 är inne på sin andra generation, introducerades. Under denna tid har modellen tillverkats i inte mindre än en miljon exemplar. Häromdagen rullade en vit Cee’d GT (den på bilden) av produktionsbandet i Kias fabrik i slovakiska Zilina. En köpare i Nederländare är det som får jubileumsbilen.

Cee’d är Kias näst mest sålda modell i Europa, endast Sportage slår den på fingrarna. 21 procent av Kia-försäljningen står den populära golfklassmodellen för.

I Sverige är Cee’d än mer dominant med hela 40 procent av Kias försäljning. I dag rullar det omkring 120 000 Kia-bilar på svenska vägar varav drygt 50 000 av dessa är just Cee’d.

Vi får lov att gratulera Cee’d och välkomna modellen till miljonklubben.