Kia Ceed som crossover kommer i år

Vi har sett en skiss men fått klura ut det mesta själva om Kias nya crossover-modell. Snart kan vi sluta med det, bilen täcks av senare i år och nu får vi veta mer om dess form och uppdrag.

Kia har släppt mer information om den skiss som skickades ut i februari (se nedan). Mycket riktigt handlar det om en crossover-version av Ceed och som vi klurade ut kommer den att ha en unik design som skiljer sig från övriga Ceed-familjen som består av en halvkombi, kombi och coupé vid namn Ceed, Ceed SW och ProCeed (länkarna går till våra senaste provkörningar av bilarna i fråga).

Det handlar alltså om en crossover i c-segmentet (golfklassen om du så vill), ett biltyp som växer så det knakar i dagsläget.

– Det är en annan stil, en annan typ av fordon, som vi verkligen tycker förtjänar att bli en ny medlem i Ceed-familjen. Den ska ta rollen som behövs för att stärka modellserien och göra den mer spännande och attraktiv för europeiska kunder, säger Gregory Guillaume vice vd för Kia Europa.

– Designen ska inte likna något du sett tidigare i Ceed-familjen. Det här kommer att bli nästa överraskning från Kia, säger han vidare.

Bilen visades inte upp under vårens bilsalong i Genève som vi antog men ska presenteras senare i år enligt Kia. Vår gissning denna gång blir höstens salong i Frankfurt. I samband med presentationen får vi även veta vad bilen heter även om namnet XCeed har florerat.