Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080826-kia-forte-nya080826-kia-forte-nya080826-kia-forte-nya
080826-kia-forte-nya

Kia Forte – snygg uppföljare

Nu är den officiell, nya Kia Forte, efter att bilen visats för journalister och allmänhet i Sydkorea. Forte är uppföljaren till gamla Cerato och nykomlingen visar upp en helt annan sida designmässigt.

Forte heter sedan-efterträdaren till den något anonyma Cerato (går även under namnet Spectra) från koreanska biltillverkaren Kia.

Kia Forte baseras på den tuffa konceptbilen Koup som visades på bilsalongen New York tidigare i år. I Forte-utförande har dock två dörrar lagts till. Vill man ha en tredörrarsmodell får man helt enkelt vända sig till europainriktade Pro-cee´d eller invänta Forte coupé som antagligen dyker upp lite senare.

Tittar man på formgivningen av Forte får man väl säga att koreanerna ser ut att ha prickat rätt med moderna och attraktiva linjer. Om man vill vara en aning elak kan man säga att fronten har en hel del Honda i sig, vilket i sig inte är någon nackdel. Interiört är det också snyggt och stilrent, och om man känner igen sig från andra Kia- och Hyundai-modeller. På utrustningslistan finns bland annat finesser som bluetooth och röststyrt navigationssystem.

Under huven blir det två olika 1,6-litersmotorer vid lanseringen, en bensinare på 124 hästkrafter och en turbodiesel på 128 hästkrafter. Dessa kompletteras antagligen senare av en lite roligare tvålitersmotor.

Om Forte kommer till Europa och Sverige är okänt i dagsläget, bilen är först och främst ämnad för de nordamerikanska och asiatiska marknaderna. Till USA kommer bilen runt sommaren nästa år där prislappen tros hamna på från drygt 72 000 kronor.

Kia planerar att sälja runt 220 000 Forte om året världen över, vilket inte bör vara några problem.