Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Futuron – konceptet som inspirerats av ufon

På Shanghais bilsalong presenterar Kia sin nya konceptbil Futuron. En eldriven suvcoupé som också är självkörande.

Liksom många andra tillverkarare verkar även Kia ha en coupésuv på gång, något som det nya konceptet Futuron vittnar om. Den strömlinjeformade karossen ligger ganska långt ifrån det vi är vana att se från Kia, och som vanligt när det kommer till konceptbilar så kan vi förvänta oss att det mesta kommer att slopas när den eventuellt kommer i produktion.

I fronten ser vi en ny tolkning av Kias så kallade ”tigernos” där den dragits ut och nu innefattar strålkastarna som gömmer sig bakom fjälliknande öppningar. Kupén nås via en lång dörr på vardera sida som delas i två när den öppnas. Öppning sker snett framåt och uppåt nästan likt en fjäril.

I kupén verkar det finnas ganska gott om utrymme åtminstone för de som färdas i framsätet där stolarna kan justeras till en nästan liggande position. Något som sker när den autonoma körningen aktiveras då även den rektangulära ratten försvinner framåt in i instrumentpanelen. Futuron är helt eldriven med en elmotor vid varje hjul som får kraft av batteriet som sitter monterat under golvet. Exakta specifikationer för drivlinan delar Kia dock inte med sig av. Men konceptbilen mäter in på 485 centimeter där axelavståndet är rejält tilltaget med prick tre meter och höjden är 155 centimeter.

1 AV 5
2 AV 5
3 AV 5
4 AV 5
5 AV 5

Kupén omsluts av en glaskupol där Kia säger sig ha hämtat inspiration från ufon och flygande tefat, något som ska ge mycket bra ljusinsläpp och runtomsikt. Instrumenteringen är helt digital och omsluter föraren från dörr till mittkonsol. På insidan av dörrarna syns fjällen som också sitter på utsidan men i kupén agerar de ventilationsutblås till klimatanläggningen.

https://youtu.be/Ap74g8QGpKg