Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia ger oss en smygtitt på nya Sportage

Kia riktar strålkastarna mot nya Sportage på Frankfurtsalongen som äger rum nästa månad. Som en litet aptitretare har den sydkoreanska biltillverkaren i dag skickat ut illustrationer som avslöjar vad vi har att vänta oss.

Nya Kia Sorento har nyligen lanserats. Nu är förnyelseprocessen kommen till märkets andra suv som i nuvarande form är inne på sin tredje generation. Det är med andra ord fjärde generationen Sportage som Kia tänker visa upp på bilsalongen i Frankfurt om exakt en månad.

Med tanke på att det är illustrationer vi bjuds på i dag ska vi ta formerna med en viss nypa salt. Men att det rör sig om rundare former än på dagens generation bör vi kunna slå fast med dessa bilder framför våra ögon. Ytan där fronten och huven möts andas en hel del Porsche sett till strålkastarnas placering och utformning. Bakljusen skiljer sig kraftigt från både föregångaren och nya Sorento och påminner i stället en hel del om de som vi såg på hyllande konceptbilen Sportspace.

Nya Sportage ser inte ut att vara speciellt rymlig och praktisk (framför allt inte utan dörrar), men det är förmodligen illustrationernas fel. Den verkliga bilen får vi hoppas bjuder på större utrymme än föregångaren, bland annat mer volym än de 564 liter som dagens bagageutrymme sväljer. Baksätet får gärna även det bli rymligare, framför allt på bredden så att tre vuxna får plats utan skavsår på axlarna (ben-, fot- och huvudutrymme kan man dock inte klandra hos föregångaren).

Nya Kia Sportage blir tekniskt sett syskonbil med nya Hyundai Tucson som hade premiär tidigare i år.