Kia K9 Foto: CarPix

Kia K9 – första bilderna på Sydkoreas Maserati

Att Kia är på väg med en riktig lyxbil har varit känt bra länge, men det är först nu som Kia verkligen delar med sig av sina planer. Detta i form av skisser på kommande K9, eller KH som den internt heter i nuläget.

Kia och Hyundai satsar stenhårt på att slå sig in i alla möjliga segment. Ett av de mest spännande segmenten är premium- och lyxbilarna och just där tänker koreanerna svepa undan fötterna på framför allt de tre tyskarna som regerar i klassen – Audi, BMW och Mercedes.

 Att Kia är i full gång med att göra en riktig stor premiumsedan är ingen hemlighet. Det har varit snack om det ända sedan 2009 då en mystisk bild från en presentation halkade ut på nätet.

 Nu har Kia varit så bussiga att de delar med sig av skisser på bilen som internt är betecknad KH men som med största sannolikhet kommer att heta K9 (storebrorsbeteckning till dagens K7) när den gör entré senare i år.

 Tittar man på bilderna i bildgalleriet nedan förstår man också varför bilen har fått smeknamnet ”Sydkoreas Maserati Quattroporte”. Grillen är ganska snarlik och lufthålen bakom främre hjulhusen är väldigt lika de vi ser på Quattroporte, om än reducerat i antal. Vissa av dragen på K9 känner vi igen från konceptbilen som visades upp i Frankfurt i höstas.

 Kia K9, som baseras på samma bakhjulsdrivna plattform som Hyundai Genesis, lanseras på hemmamarknaden i Sydkorea troligen redan om några månader. Om det blir USA- och Europa-lanseringen återstår att se, men det vore konstigt om så inte blir fallet. För så sent som i förra veckan fångade vår spionfotograf K9 under vintertester uppe i Arjeplog – kanske ett tecken på att Europa även finns med på lanseringskartan. Spionbilderna ser du nedan.

 Under huven blir det sannolikt en V6-maskin samt två V8:or. V6:an med 333 hästkrafter, V8:orna med 385 respektive 429 hästkrafter. Alltså effektmässigt helt i klass med tyskarnas motsvarande bilar. Men för att lyckas i Europa behövs också en dieselmotor, något Kia förmodligen också har full koll på.

 Åttastegad automatlåda kommer att bli standard men det finns också uppgifter om att en tiostegad (!) variant är under utveckling.

Kias tidigare ”premiumbil” Opirus känns avlägsen när man ser skisserna på K9.