Kia låter oss tjuvkika på nya Optima

Så här ett par veckor innan världspremiären på bilsalongen i New York har Kia skickat ut två CGI-skisser föreställande nya generationen Optima.

Kia Optima generation tre känns inte speciellt gammal. Modellen är faktiskt inte äldre än knappt fem år. Det hindrar ändå inte koreanerna från att släppa en ny generation och på New Yorks bilsalong i början av april ska vi få se hur nya sedanen i D-segmentet ser ut. Som en liten aptitretare inför premiären har Kia redan i dag skickat ut två skisser som ger oss en vink om vad vi kan vänta oss.

Kia lovar att nya Optima ska utstråla både passion och kraftfullhet. Sistnämnda kan vi utan att tveka skriva under på, baserat på skisserna. Men vi måste samtidigt ta i beaktning att det är just skisser vi tittar på. Vi får tänka bort de kraftigt utlagda hjulhusen, de stora hjulen, den låga och svepande taklinjen samt några andra detaljer som inte hänger med till produktionsversionen. Men i övrigt ser det både bra och intressant ut.

Optima är för övrigt en väldigt viktig modell för Kia, en modell som säljs över stora delar av världen, och därför misstänker vi att passionen som de nämner finns där. Extra viktigt är det om Kia vill plocka andelar från andra storsäljare i klassen, exempelvis Passat och Mondeo.

Det är alltså sedanmodellen vi får se på bilsalongen i New York om knappt två veckor. Till skillnad mot dagens Optima lär en kombimodell också vara aktuell och då har vi den läckra konceptbilen Kia Sportspace som riktpinne för en sådan kan komma att se ut.

Dagens Optima säljs i Sverige med en 1,7-liters dieselmotor under huven. Den motorn lär sannolikt utgöra den maskinella grundstommen även i fortsättningen, om än i uppdaterat och Euro 6-certifierat utförande. En hybridversion likt dagens Optima T-Hybrid får vi sannolikt också se.