Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia märket med högst kvalitet – Volvo långt, långt efter

Amerikanska J.D. Power har släppt årets lista över bilmärkena med högst och lägst kvalitet. I topp hittar vi för första gången Kia, före märken som Toyota och BMW. I botten hittar vi Volvo.

För 30:e året i rad har amerikanska konsumentorganisationen J.D. Power släppt sin kvalitetsindexlista över bilmärken. Den visar att kvaliteten återigen har höjts från år till år, denna gång med sex procent jämfört med 2015 som i sin tur såg en höjning med tre procent jämfört med året dessförinnan. Årets kvalitetshöjning är dessutom den största som registrerats de senaste sju åren tack vare att 21 av totalt 33 märken har skärpt till sig medan ett märke ligger kvar på samma nivå och ”endast” elva har tappat i kvalitet.

Kvalitetsindexet, problem per hundra bilar (PP100), baseras på inrapporterade uppgifter från ägare under bilens tre första månader efter leverans. Den korta ägarperioden gör att kvaliteten som mäts är den initiala.

Man mäter inom åtta olika problemområden som sedan ger ett totalbetyg.

J.D. Powers kvalitetsindexlista med antal problem per hundra bilar. Kia i topp, Smart i botten.

Kia i topp strax för Porsche

Bäst av alla bilmärken är Kia. Det är första gången som det koreanska märket toppar listan och man gör det med 83 problem per 100 bilar. Det är också första gången som ett ”icke premiummärke” ligger överst.

Precis bakom Kia placerade sig Porsche med 84 problem per 100 bilar. Ett par snäpp bakom Porsche landande Kias syskonmärke Hyundai (92), Toyota (93) och BMW (94). Därefter kommer två amerikanska märken, Chevrolet och Buick, precis före Toyotas premiummärke Lexus.

BMW utklassar Audi och Mercedes

Medan BMW ligger högt upp i listan gör de inhemska konkurrenterna inte detsamma. Både Audi och Mercedes placerade sig kvalitetsmässigt under genomsnittsmärket. Audi är dessutom slagna av sitt syskonmärke Volkswagen som landade över genomsnittet.

Japanerna spretar

Medan Toyota återigen ligger högt upp och Lexus, Nissan samt Infiniti är över genomsnittet gör inte övriga japaner det. Subaru, Honda, Acura, Scion och Mazda ligger förvånansvärt långt ned i listan med viss bottenkänning, dock långt ifrån värstingen Smart som uppmätts med 216 problem per 100 bilar.

Bottennapp för Volvo

Volvo, som flera gånger hyllats av nöjda ägare – inte minst i Tyskland, kan inte vara glada när de tittar på J.D Powers kvalitetsindex för 2016. Tredje sämsta bilmärke är den svenska biltillverkaren enligt listan med 152 problem per 100 bilar. Endast Fiat (174 problem) och Smart (216 problem) placerade sig sämre.

 Modellerna med bäst kvalitet i respektive bilklass. Klicka på bilden för hela listan.