Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia-modellerna du inte kan köpa i Sverige

I Sverige har du tio olika Kia-modeller att välja mellan, och ännu fler modellversioner. Men i utlandet finns det betydligt fler. Här listar vi modellerna du inte kan köpa i vårt avlånga land.

Utbudet av bilar och modeller skiljer sig runt om i världen. Behoven är inte desamma bland bilägarna i norra Europa som bland bilägarna i exempelvis Kina, Sydamerika eller Australien. Dessutom skiljer sig lagar och bestämmelser sig åt mellan olika länder och världsdelar.

Vissa bilmodeller saluförs överallt, men det finns många modeller som är så pass specifikt utformade och anpassade att de inte är aktuella för andra marknader än ett fåtal.

Utbudet på den svenska marknaden brukar följa övriga europeiska länders utbud, men inte alltid. Tittar vi däremot utanför de Europas gränser hittar vi modeller som vi aldrig kommer att få se på våra vägar, modeller som vi ibland har läst om och sett på bild men då och då har vi aldrig hört talas om dem.

Det sydkoreanska märket Kia säljs över hela världen, närmare bestämt i 180 länder. Det betyder att många av märkets modeller inte når till våra breddgrader. I Sverige finns tio Kia-modeller som i de olika utförandena (kaross, elektrifiering etc) blir 17 totalt stycken.

Här följer Kias modeller som du inte kan köpa här hemma i Sverige.

Kia K900

Kias flaggskepp och tillika syskon till Genesis G80 och G90 (Hyundais flaggskeppsmodeller). Heter K9 på vissa marknader, och på ett fåtal andra lystrar den till namnet Quoris.

K900 är drygt 5,1 meter lång och erbjuds med två olika motoralternativ – 3,3 T-GDi V6, som vi hittar i Kia Stinger GT som säljs i Sverige, och 5,0 GDi V8. Sistnämnda är märket kraftfullaste motor till dags datum, beroende på marknad erbjuds den med upp till 425 hästkrafter.

Sedan 2018 är modellen inne på sin andra generation. Enda europeiska marknad att erbjuda K900 är den ryska. Där heter den förresten K9.

Kia Seltos

C-segmentstora suven Seltos hade premiär i somras och då beskrev Kia den som en global modell, utan att Europa inkluderades i lanseringsplanerna. Här fick vi i stället modellen XCeed. Tillverkningen äger rum i hemlandet Sydkorea samt i Indien och Seltos erbjuds med både bensin- och dieselmotorer, dock inte samma på de olika marknaderna.

Kia Ray EV

En modell som de flesta i Sverige förmodligen inte är bekant med. Ray EV lanserades redan 2011 på hemmamarknaden i Sydkorea. Den är knappt 3,6 meter lång och kantig som en låda.

Elmotorn är på 50 kW (68 hk) och batteripaketet (litiumjonpolymer) kan lagra upp till 16,4 kWh. Knappt 14 mil kommer bilen per laddning, men mer än så behövs inte för en liten citybil som rullar i koreanska storstäder.

Kia Soul

Soul GT-Line

En modell som vi är väl bekanta med i Sverige, men sedan tredje generationen introducerades i början av 2019 finns Soul i Europa enbart med elmotor, då heter modellen e-Soul. Men utanför Europas gränsen finns Soul med bensinmotorer på både 1,6 och 2,0 liter, med effektsiffror på upp till 204 hästkrafter. På bilden ses Soul i det lite sportigare utförandet GT-Line.

Kia Telluride

När Kias största suv Telluride, som är fem meter lång, presenterades i början av 2019 skrev vi om den här på teknikensvarld.se. Sällan har en Kia-modellen rönt så stor uppmärksamhet som denna, och många som läste om modellen menade att den borde plockas in till Europa.

Kia Telluride med sin 3,8 liter stora V6-motor på 295 hästkrafter är framtagen för och säljs på den amerikanska marknaden, precis som dess syskon Hyundai Palisade.

Denna rymliga suv, med plats för upp till åtta åkande, vann titeln World Car of the Year 2020.

Kia Pegas

Kärt barn har många namn. Kia Rio är också en bekant modell för oss svenskar, men utomlands heter den bland annat Pegas, Soluto och K2. Små detaljer skiljer dem åt i vissa fall, och modellen finns även i ett sedanutförande, bland annat i Kina där den heter just Pegas (samt K2 Sedan). I Sydamerika heter den Soluto.

Rio finns till och med i ett suv-aktigt utförande med förhöjd markfrigång och plast längs skärmkanter och tröskellådor. Då heter den Rio X-Line på vissa marknader och KX Cross på andra.

Kia Tonic

Nej, det är ingen felskrivning. Och namnet har inget med ena halvan av gin och tonic att göra. Tonic är helt enkelt en enklare modell av Stonic, som saluförs i bland annat Sverige, för de olika sydamerikanska marknaderna. Under huven sitter en 1,6-liters bensinmotor på 121 hästkrafter.

Kia Mohave

Ännu en stor suv (4,9 meter lång) från Kia som vi inte får ta del av här i Europa, men det kanske är lika bra det eftersom den är från 2008. Men modellen har uppdaterats två gånger, senast i fjol. Namnet Mohave, samma som den berömda öknen i västra USA (stavas dock oftast Mojave), används inte på alla marknader. På vissa ställen heter den i stället Borrego.

Finns med två olika V6:or under huven, en bensindriven på 3,8 liter och en dieseldriven på 3,0 liter.

Kia Cadenza

Nästan fem meter långa Cadenza är inne på sin andra generation sedan 2017 och har även uppdaterats alldeles nyligen. Säljs i Nordamerika och Mellanöstern samt i hemlandet Sydkorea där modellen heter K7. Första generationen kom 2010 som ersättare till Kia Opirus som såldes i Sverige.

Under huven sitter en 3,3-liters V6 med upp till 290 hästkrafter.

Kia Stinger GT420

Specialmodell som faktiskt finns i Europa, men numera utanför EU, nämligen i Storbritannien. Än så länge finns den bara i ett exemplar och förmodligen blir det inte fler.

Stinger GT420 är baserad på en förseriebil av Stinger, bara för att visa vad Kia är kapabla till, tillsammans med kunskap från Hyundai Motor Europe Technical Centre i Rüsselsheim i Tyskland.

Racingstolar, sexpunktsbälten, störtbur, uppgraderade bromsar med mera… och V6:an från Stinger GT har uppgraderats till 428 hästkrafter och 560 newtonmeter.

Kia K2700

Inte så upphetsande modell, däremot lastvänlig i och med att det handlar om ett kommersiellt fordon (lätt lastbil). Modellen har funnits sedan 1980 och är sedan 2005 inne på sin fjärde generation. Säljs framför allt i Sydostasien och går under väldigt många olika namn, bland annat Frontier, Kaon, Karga, Bongo, Besta och K-Series (K2400, K2500 och K2700). Finns även i elektriskt utförande.