Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110331-kia naimo elbil110331-kia naimo elbil110331-kia naimo elbil
110331-kia naimo elbil

Kia Naimo – 20 mil på en laddning

I morgon är det bilsalongsdags i Sydkoreas och Kias huvudstad Seoul. Då är det läge att på hemmaplan visa upp en fyrkantig konceptbil vid namn Naimo. Elmotor på 109 hk under huven och litiumjonbatterier sägs tillåta 20 mils utsläppsfri körning.

Konceptbilen Kia Naimo kan ses som en aning fyrkantig, men det är hela poängen med bilen. Namnet Naimo kommer från det koreanska ordet ”ne-mo” som betyder just fyrkantig form. Det boxiga formatet ger goda innerutrymmen och fyra personer ska enkelt få plats i Naimo. För enkelt insteg till kupén saknas B-stolpar och bakdörrarna är upphängda i bakkant. Bakluckan kan öppnas i tre steg beroende lastens storlek.

Andra finesser, som inte lär hänga med till en eventuell produktionsversion, är att vindrutan saknar torkarblad. Dessa är i stället ersatta med munstycken som sitter i nederkant och som blåser bort regnvattnet med hjälp av en kraftig luftstråle. Sidobackspeglar finns inte heller på konceptbilen. Dessa är ersatta med små kameror.

Kia Naimo, som med 3,89 meter på längden är decimetern längre än Toyota Yaris, drivs framåt av en elmotor. Denna har en effekt på 109 hästkrafter och ett vridmoment på 280 newtonmeter. Kraften kommer från ett batteripack bestående av litiumjonpolymerceller. Denna typ kräver inte bara mindre plats i anspråk utan är också effektivare än litiumjonbatterier. Batteripackets kapacitet uppgår till 27 kilowattimmar och vid en full laddning ska bilen kunna transportera de åkande upp till 20 mil. Kia uppger också att 80 procent av batteriernas kapacitet kan uppnås genom snabbladdning på 25 minuter. Då kommer man upp till 16 mil innan det är dags för att återigen leta efter ett eluttag.

Läs mer