Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Niro officiell – den nya hybriden

Helt nya modellen Kia Niro är officiell, en hybridsuv som ska vara ”utan kompromisser”.

Sedan 2013 har vi fått bekanta oss med konceptbilar vid namn Niro, projekt som nu mynnat ut i den produktionsfärdiga modellen med samma namn. Utseendemässigt efterliknar Niro syskonet Sportage, men har ett något mer städat uttryck. Niro blir alltså den tredje suven i Kias modellutbud, samt den andra hybriden jämte Optima. Storleksmässigt är den aningen mindre än just Sportage, trots att axelavståndet är tre centimeter längre.

Kia vill dock inte beteckna Niro som suv, i stället väljer de huv som står för ”Hybrid Utility Vehicle”. Enligt dem själva ett ”fordon utan kompromisser”, om det stämmer låter vi vara osagt i väntan på att den testats mot konkurrenter på svensk mark.

Hybriddrivlinan delas med den nyligen presenterade kusinen Hyundai Ioniq, en fyrcylindrig 1,6-liters bensinmotor som levererar 103 hästkrafter, den får hjälp av en elmotor på 43 hästkrafter och sammanlagd effekt är 146 hästar och 264 newtonmeter. Hur lång räckvidd litiumjonbatteriet på 1,56 kWh räcker till är dock Kia förtegna om, snittförbrukning ska vara 0,47 l/mil.

Niro använder sig av navigationssystemet för att läsa av framförvarande terräng och kan då ”planera” när batteriet ska laddas eller när det är bäst att använda lagrad energi.

Helt nya Kia Niro kommer till Sverige under hösten, men i nuläget är pris ej fastställt.

https://youtu.be/GfBQRPo3uzk

Gilla på Facebook för fler videoklipp!