Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Optima Sportswagon officiell – alla bilder och fakta

Koreanska Kia har blivit ett riktigt storsäljande märke på svenska marknaden, särskilt till privatköpare. Men det är först nu som märket får en utmanare till Passat och V70/V90 – här är alla fakta och bilder på nya Optima Sportswagon, eller kombi som det heter på ren svenska.

Vi fick se en första glimt av den redan i form av konceptbilen Sportspace, visad på Genèvesalongen i mars i fjol, sedan kom sedanversionen av senaste Kia Optima i april. Och nu, alltså ganska exakt ett år efter konceptet Sportspace, är slutligen Optima i kombiversion officiell.

Optima Sportswagon, som kombiversionen heter officiellt, markerar också första gången sedan det sena 1990-talets Kia Clarus (som Kia själva inte vill kännas vid) som det koreanska märket kan erbjuda en kombi i den större storleksklassen – som kan konkurrera med storsäljarna på svenska marknaden, Volvo V70/V90 och Volkswagen Passat.

Då Kia de senaste åren blivit ett av de mest sålda märkena i de mindre storlekarna – Cee'd har exempelvis vissa år varit Sveriges mest sålda bil om man borträknar tjänstebilsförsäljningen – får vi nog räkna med att Optima i kombitappning blir en relativt vanlig syn på våra vägar.

Och det är inte bara i Sverige som Optima Sportswagen kommer vara viktig för märket, även i hela Europa står kombiförsäljningen för två tredjedelar av segmentet, eller hela tre fjärdedelar om man bara kollar på tjänstebilsmarknaden.

Yttermåtten på kombin är desamma som på sedanmodellen av Optima, så när som på en fem millimeter ökad höjd (147 cm). Längd och bredd är därmed oförändrat 485,5 respektive 186 cm. Under skalet rymmer Optima Sportswagon 553 liter bagage (sju liter mindre än nya Volvo V90), och har ett baksäte delbart 40/20/40. Motoralternativen, som vi förväntar oss är desamma som i sedanmodellen, inkluderar bensin- och dieselmotorer upp till toppmodellen GT, kombinerad med en sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Infotainmentsystem som inkluderar Apples Carplay och Android Auto ingår också i utrustningen.

Nya Kia Optima Sportswagon visas offentligt på Genèvesalongen i mars i år, och når ut till kunder under hösten.