Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091211-kia-lyxsedan-k9
091211-kia-lyxsedan-k9
091211-kia-lyxsedan-k9
091211-kia-lyxsedan-k9

Kia på gång med lyxig K9?

Utvecklingsteamet på Kia verkar inte ha någon lugn stund. Nu har en ny skiss på en framtida Kia-modell dykt upp och enligt rapporter från Sydkorea handlar det om en flaggskeppsmodell som ska utmana Audi A8, BMW 7-serie och Mercedes S-klass.

    Om vi ska tro de senaste uppgifterna som kommer från koreanska Aboutcar så är Kia i full fart att ta fram ännu en ny modell. Nyligen presenterades den mellanstora sedanen Cadenza (känd som K7 på hemmamarknaden) som ska gå i klinch med premiumtyskar såsom Audi A6, BMW 5-serie och Mercedes E-klass. Enligt Aboutcar ska den nya modellen bli en storlek större, det vill säga en fullstor lyxsedan som får namnet K9.

Aboutcar hade (mobil)kameran redo under en designkonferens i Seoul där Kias designchef Peter Schreyer visade en tidig skiss på bilen. Schreyer är för övrigt mest känd för att vara den som ritade första generationen Audi TT under sin tid hos den tyska tillverkaren. Schreyer uppges ha talat om hur Kias varumärke ska breddas till nya segment.

Bilen på skissen är alltjämt en gåta, men spekulationerna har inte låtit vänta på sig. Det mest ihärdiga ryktet är att modellen är en framtida flaggskeppsmodell som ska baseras på systerbilen Hyundai Genesis. Andra uppgifter säger att det i stället handlar om en mer sportbetonad coupémodell, möjligtvis med fyra dörrar. Det enda vi vet är att den kommer att få den numera karaktäristiska Kia-fronten. 

Läs mer