Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100809-kia-kvalitet-vw100809-kia-kvalitet-vw100809-kia-kvalitet-vw
100809-kia-kvalitet-vw

Kia siktar på Volkswagen-kvalitet

Sydkoreanska Kia har gått starkt framåt de senaste åren, och bättre ska det bli. Nu siktar Kia på att höja kvaliteten på sina bilar och måttstocken är Volkswagen.

 Kia och koncernsyskonet Hyundai har tagit stormkliv i försäljningsstatistiken under de senaste åren och sydkoreanerna har snabbt etablerat sig som en av världens största bilkoncerner. Nu har Kia siktet inställt på att även kvalitetsmässigt höja sin status.

Kias produktchef David Labrosse säger till Auto Express att man har som mål att komma upp i samma kvalitet som Volkswagen. Han tillägger dock ”men vi vill inte att alla våra bilar ska se likadana ut”. Modellen som ska markera Kias avstamp mot högre kvalitet bli nya småbilen Rio som lanseras nästa år. Enligt Labrosse ska nya Rio kunna mäta sig med Volkswagen Polo i byggkvalitet och kvalitetskänsla men med mer vågad design.

Auto Express har även talat med Kias nye designchef Peter Schreyer som säger att nya Rio kommer att följa det nya Kia-DNA:t och ha samma grill som införts på de senaste Kia-modellerna, bland annat på mini-MPV:n Venga som syns på bilden. Man skulle kunna tro att nya Rio kommer att bli mycket lik den nya suvmodellen Sportage men Schreyer säger att vi inte ska vara så säkra på det.

– Kia är inte rädda för att prova någonting annorlunda. Det finns detaljer på Sportage som inte skulle ha satts i produktion om det gällde någon annan biltillverkare, säger Schreyer till Auto Express.

Läs mer

Test och provkörningar