Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Kia

Kia Sonet Concept – liten och tuff

Kia presenterar i dag en ny, liten suv i konceptformat. Sonet heter den och är en så kallad global modell.

Vi börjar denna artikel bakvänt genom att berätta att Kia Sonet Concept i ett framtida produktionsutförande inte är aktuell i Sverige. Här har vi Stonic som utgör Kias alternativ bland extra kompakta suvar och crossovers.

Sonet Concept visades tidigare i dag upp i Indien och framställs som Kias tredje modell i landet. Dock omnämns den i flera medier som en global modell, förmodligen avses främst tillväxtländer i framför allt Asien.

I den korta pressreleasen beskrivs bilen som inriktad på människor som alltid är uppkopplade på mer än ett sätt, designad för att leva upp till kundernas livsstil och teknikförväntningar.

Sonett med två T är välbekant för oss svenskar. Men Kia har plockat bort ett T och fått fram Sonet. Om de syftar på asteroiden med samma namn är okänt.Sonett med två T är välbekant för oss svenskar. Men Kia har plockat bort ett T och fått fram Sonet. Om de syftar på asteroiden med samma namn är okänt.Sonett med två T är välbekant för oss svenskar. Men Kia har plockat bort ett T och fått fram Sonet. Om de syftar på asteroiden med samma namn är okänt.
Sonett med två T är välbekant för oss svenskar. Men Kia har plockat bort ett T och fått fram Sonet. Om de syftar på asteroiden med samma namn är okänt. Foto: Kia

Vi får inte se insidan på bild, men den beskrivs som anpassad för den unga, sociala, uppkopplade och tekniktunga indiern. Hjärtat i bilen, utöver motorn som är av okänt slag, är en 10,25 tum stor infotainmentskärm utrustad med UVO Connect (Kias uppkopplingssystem).

Tuffa former på liten suv. Inte bara namnet är Saab-likt, även C-stolparna och den välvda bakrutan påminner om Saabs former.Tuffa former på liten suv. Inte bara namnet är Saab-likt, även C-stolparna och den välvda bakrutan påminner om Saabs former.Tuffa former på liten suv. Inte bara namnet är Saab-likt, även C-stolparna och den välvda bakrutan påminner om Saabs former.
Tuffa former på liten suv. Inte bara namnet är Saab-likt, även C-stolparna och den välvda bakrutan påminner om Saabs former. Foto: Kia

Enligt indisk media är Sonet Concept under fyra meter på längden och förmodas få små motorer på 1,2 och 1,5 liter för att inte hamna för högt upp i det indiska klassificeringssystemet som är grunden till hur stor fordonsskatten blir.

Det enda Kia nämner om drivlinan är att den manuella växellådan ska vara intelligent. iMT förkortas den till (Intelligent Manual Transmission).

Konceptbilen ska bli verklig bil under andra halvan av 2020.