Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080522-kia-soul-officiell
080522-kia-soul-officiell
080522-kia-soul-officiell
080522-kia-soul-officiell

Kia Soul – ungdomsbilen officiell

Så sent som på bilsalongen i Genève tidigare i år visade Kia upp tre konceptvarianter av sin kommande Soul – en bil som ska locka en yngre skara människor med bland annat ett maffigt ljudsystem.

Första gången vi fick en blick av Kia Soul var i konceptform på bilsalongen i Detroit 2006. Nu, drygt två år senare, är bilen officiell och ska visas upp inför publik på Parissalongen i höst. Konceptbilens namn – Soul – behålls även på produktionsvagnen. Anledningarna till detta är att Kia ville ge bilen ett eget liv och själ samtidigt som Soul är ett homofont* ord för Kias hemstad Seoul.

När konceptbilen visades upp i Genève tidigare i år i tre olika varianter – Burner, Diva och Searcher – poängterade koreanerna bilens kraftfulla yttre, något som ser ut att ha fått ge vika en aning på produktionsbilen. Andra detaljer som lyftes fram var bilens inre som sägs andas high-tech med bland annat ett ljudsystem med rejält dunk. Allt detta ska attrahera unga personer. Tyvärr visar de tre första officiella bilderna på bilen endast utsidan, interiörbilderna får vi alltså vänta på. Detsamma gäller mer uttömmande tekniska data.

Kia Soul placeras i det så kallade B-segmentet med sina 410 centimeter på längden. På bredden mäter bilen 178,5 centimeter och på höjden 161 centimeter. Tidigare uppgifter har berättat om att Soul får en fyrcylindrig bensinare på två liter som skickar sin kraft till framhjulen via en femväxlad automatlåda med möjlighet till manuell växling.

Kia Soul lanseras antagligen tidigt nästa år.

* Ett homofont ord är ett ord som uttalas likadant som ett annat ord, men där de båda stavas och betyder olika.

Läs mer