Kia Soul – ungdomsbilen provkörd
Med nya Soul satsar Kia på att attrahera den unga skaran människor som först och främst är bosatta i storstaden. Fräcka Soul är alltså en modern ”urban crossover” och vi kan nu bjuda på en exklusiv rapport från provkörningen i Korea.
Jonas Borglund var den som fick sätta sig på planet till Korea. Efter nio timmars flygning landade han i sydkoreanska Seoul, 1988 års OS-stad. Där mötte Kia upp Teknikens Värld och Sveriges största kvällstidning som enda svenska media. Provkörning av diverse Kia-modeller stod på schemat.
Det mest intressanta i dagsläget är utan tvekan nya Kia Soul som presenterades som konceptbil redan på Genèvesalongen tidigare i år och som färdig bil på Parissalongen som avslutades för ett par dagar sedan.
Kia kallar sin nykomling för ”urban crossover” och bilens utseende är noggrant uträknat. Koreanerna vill helt enkelt att man, först och främst ungdomar, ska gå igång på bilens former. Frågan är vad du gör, går du igång på bilens utseende?
Det första som slår Jonas när han får se Soul live är att den är stor. Den mäter 410,5 centimeter på längden, 178,5 på bredden och 166,1 på höjden (takrailsen inräknade – 161 cm utan). Kliver man in i bilen möts man av rymd – mycket tack vare bilens boxiga höga utformning och det långa axelavståndet på 255 centimeter.
Tyvärr tar glädjen slut med de fina innerutrymmena. Väl sittandes i sätet får man vila ögonen på plast – hårdplast. Alltså rimmar inte insidan helt med utsidans kvalitetsintryck. Däremot känns det relativt ungdomligt inredningsmässigt, speciellt om man väljer färgkombinationerna beige/svart eller rött/svart i stället för svart/svart som Jonas bil hade.
Andra ”tuffa” detaljer inuti bilen är att man kan utrusta dörrarnas högtalare med rödblinkande element som blinkar i takt med musiken. På insida och utsida finns det dessutom en hel drös med prylar man kan välja till för att göra sin Soul lite mer personlig, ungefär som man kan göra med Mini. Till exempel kan man välja hundtandsmönstrat beiget tyg till stolarna och då går mönstret igen på huv och baklucka. Tufft, men en aning tröttsamt i längden. Eller?
Jonas hann enbart provköra bensinversionen, vilken beräknas bli storsäljaren i Sverige. Det är en 1,6-litersmaskin på 126 hästkrafter och 156 newtonmeter vid 4 200 r/min. Tyvärr är maskinen en aning underdimensionerad för stora Soul som har en tjänstevikt på 1 245 kilo (enligt Kia, dock låter det en aning lågt). När man kommer upp i 100 km/h blir det lite väl surrigt i kupén. Ligger man i nämnda hastighet är varvtalet på 3 000 r/min, på tok för högt för en modern bil. Trampar man på gasen händer det inte mycket förrän varvräknarnålen passerar 4 000 r/min. Det finns även ett dieselalternativ och då får man samma siffror att leka med, alltså 1,6 liter och 126 hästkrafter. Däremot hamnar vridmomentet på 255 newtonmeter samtidigt som den förmodligen bjuder på mindre surr.
Till bensinmotorn hör en femväxlad manuell låda. Till dieselspisen kan man välja antingen femväxlad manuell eller fyrstegad automat.
Bilen är hyfsat smidig att köra, men den är för hårt satt. Den kränger minimalt i kurvor men i gengäld är Soul alldeles för stötig.
Kia Soul kommer till Sverige i februari och när den säljs är den rikligt utrustad med bland annat AC, elhissar, fjärrlås, sex krockkuddar och ESP. Prislappen är inte gjuten än men från cirka 150 000 kronor blir det enligt de första prognoserna.
Jonas fick även provköra en Kia Cee´d med hybridmotor under huven. Det är samma maskin som sitter i Honda Civic Hybrid i dag, men när bilen lanseras 2011 (något uppskjutet) lär det bli ett system utvecklat av Hyundai/Kia som teknikmässigt lägger sig någonstans mellan Honda Civic Hybrid och Toyota Prius.
Kia kommer även att lansera start/stopp-teknik snart. Både i Soul och i golfklassbilen Cee´d. Deras system kallas ISG (Idle Start & Go) och presenterades på Parissalongen. Enligt uppgifter får Cee´d ta del av ISG redan i december i år, men när det kommer till Cee´d i Sverige är okänt, antagligen i början av 2009.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se