Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Stinger kan få V8 under huven

Stinger, Kias första riktiga prestandakärra, är på väg att lanseras i Sverige (november 2017). Dieselfyra samt bensin-V6:a finns i sortimentet. Nu verkar även en V8 vara på gång…

Nyligen var vi iväg och provkörde Kia Stinger 3,3 GT, toppversionen av märkets nya prestandamodell, och vi imponerades. Utöver toppversionen med 3,3 liter stor V6-motor på 370 hästkrafter finns även ett 2,2-liters dieselalternativ som ger 200 hästkrafter (samt i utlandet finns också en bensindriven turbofyra på 259 hästkrafter). Dessa båda modellversioner finns hos de svenska Kia-handlarna från och med slutet av november, med prislappar som börjar på 429 900 kronor respektive 514 900 kronor. Mycket pengar för en Kia, men så får man också mycket för pengarna, generellt betydligt mer än vad man får hos konkurrenterna som Kia vill gå en match mot.

Men dieselfyra på 2,2 liter samt en bensinsexa på 3,3 liter. Det är för mesigt, menar många som hellre skulle vilja se en V8-maskin under huven.

Och så kan det bli, Stinger kan eventuellt få en åttacylindrig pjäs mellan framhjulen. När australiensiska Car Advice bytte några ord med Kia Australiens kommunikationschef Kevin Hepworth hävdade han att hans kontinent, trots deras kärlek till V8-motorer, inte är aktuell för en Stinger V8, men att andra marknader kan vara det.

– Jag tror att de utvecklar en. Det finns en möjlighet att USA får en, säger Kevin Hepworth.

Om Stinger får en V8 kan det tänkas bli Hyundai-koncernens senaste i genren, det vill säga Tau-motorn på 5,0 liter som sitter i bland annat Kia K9 och Genesis G80 (hette tidigare Hyundai Genesis). I dessa modeller levererar V8:an 426 hästkrafter och 510 newtonmeter.

Räkna inte med att få se Kia Stinger V8 i Sverige, om nu modellvarianten blir verklighet.