Kia Stinger officiell – snabbaste koreanen någonsin
Designad i Frankfurt, utvecklad på Nürburgring. Så beskriver Kia sin senaste modell – Stinger – som har världspremiär på bilsalongen i Detroit. En halvkombi à la Audi A5 Sportback och A7 Sportback med upp till 370 hästkrafter.
Det var en illa dold hemlighet, även innan de så kallade teaserbilderna, att Kia hade något riktigt vasst på gång till Detroitsalongen som i dag öppnar upp dörrarna för bilintresserade. I somras mer eller mindre bekräftade Kias operativa chef i Australien, Damien Meredith, att bilen dyker upp under 2017 och att den ska vara en produktionsvariant på Kia GT Concept som visades i Frankfurt för snart sex år sedan. Från annat håll kom uppgifter om att modellnamnet blir Stinger, alltså hämtat från en helt annan konceptbil, nämligen GT4 Stinger som visades i Detroit i januari 2014.
Att Stinger (den heter det, trots att det står GT på bakluckan) är en produktionsversion av GT Concept från 2011 råder det ingen tvekan om. Grundformerna är desamma, med sin femdörrars halvkombikaross, eller femdörrarscoupé som Kia vill kalla den, och många av detaljerna, några av dem mer annorlunda än andra, finns kvar, exempelvis bakljusen som sträcker sig fram i smala strimmor på bakskärmarna.
Halvkombiformen är inte helt olik exempelvis Audi A5 Sportback och A7 Sportback, men sett till storleken, 483 centimeter på längden, är Stinger inte direkt konkurrent till någon av de båda nämnda tyskarna. Stinger ligger nästan precis mittemellan dem.
Även baken andas en hel del Audi, även om Kias formgivare har rundat till det betydligt mer. Stinger har en rumpa som förmodligen får de flesta som blir omkörda av den att reagera. Den är helt enkelt kraftfull.
Framtill är det Kias senaste formspråk och tigernosgrillen, som Kia kallar den, är bredare och lägre än någonsin. Stort luftinsläpp rakt under grillen och två vertikala, nästan som på GT Concept, under strålkastarna ger ett aggressivt intryck. Men Stinger ser inte riktigt lika arg ut som nya Picanto.
Kia lovar att Stinger är rymlig trots att den inte är en bjässe. 187 centimeter mäter den på bredden och mellan hjulaxlarna är det 290,5 centimeter. Det är ganska mycket det. Exempelvis är det bara 0,9 centimeter kortare än A7 Sportback men hela 8,1 centimeter mer än vad A7:ans lillebror A5 Sportback kan stoltsera med.
Interiört ser det inte ut som det brukar göra i en Kia. I jämförelse med exempelvis Kia Optima känns Stinger betydligt mer påkostad på insidan. Ta instrumentbrädan med sin dubbelsöm som exempel. Radiodelen är mer exklusiv i sin silverfinish i stället för svart plast (vi hoppas på att knapparna inte känns... plastiga) och växelväljaren är en rejäl sak. Mittkonsolen är bred och sätena känns inte igen från tidigare. Det är tydligt att Kia vill försöka ge de etablerade tyskarna i klassen en rejäl match. Kanske därför de numera satsar på fristående infotainmentskärm i stället för en integrerad. Den omtalade tysktrion har de senaste åren tagit samma steg.
Självklart har Kia Stinger också en head up-display.
Enligt Kia ska chassit och vägegenskaperna vara åt det fasta och sportiga hållet. Kaross med 55 procent höghållfasthetsstål och förstärkta krängningshämmare ska se till att Stinger varken flexar eller rör sig på annat sätt än en prestandabil ska göra. Stötdämpningen är elektroniskt övervakad och anpassas automatiskt till körsätt och underlag. Det mindre originella namnet Dynamic Stability Damping Control (DSDC) har Kia gett systemet som kan anpassas av föraren genom Drive Mode Select-knappen (misstänkt likt Audis motsvarighet Drive select). Stötdämpningen kan där justeras i olika grader, fram- och bakaxel individuellt. Även styrningen kan justeras enligt fem förinställda steg.
Fram sitter hjulupphängning av MacPherson-typ och bak är det multilänk som gäller.
På värstingversionen är hjulen 19 tum stora och är skodda med 225/40-sulor fram och 255/35-sulor bak. Bilderna säger dock något annat. Där saknar däcken dimensioner, men i speglingen av bilen syns däckdimensionerna. För mycket klipp och klistra blev det tydligen, för det är samma dimension fram som bak. Nåväl...
Den lite mer beskedliga versionen av Stinger rullar på 18-tummare med 225/45-däck både fram och bak.
Bakom de stora hjulen (19 tum) sitter Brembo-bromsar med skivor som mäter 350 millimeter fram och 340 millimeter bak. Fyrkolvsok fram, tvåkolvs bak. Ventilerade runt om men endast ventilerade fram på den tamare Stinger-modellversionen.
Vilken är då den beskedliga versionen och vilken är värstingen? Förstnämnda har en 2,0-liters bensinmotor med turbo som levererar 259 hästkrafter (255 hp) och 353 newtonmeter. Hur vass den är 0-100 km/h får vi inte reda på i dag.
Värstingen, den har en 3,3-liters V6-motor med twinturbo-teknik som levererar 370 hästkrafter (365 hp) och 510 newtonmeter. Denna koreanska best gör 0-100 km/h på rappa 5,1 sekunder vilket gör Stinger till den snabbaste Kian någonsin/hittills.
Båda maskinerna är sammankopplade med en åttastegad automatlåda som kan manövreras manuellt genom att föra växelspaken ett snäpp åt vänster alternativt genom paddlarna på ratten. Fem olika växlingsprogram finns att välja mellan.
Både instegsversionen (259 hk) och toppvarianten (370 hk) är bakhjulsdrivna i grundutförande men kan fås med fyrhjulsdrift. Bakaxeln är försedd med en differentialbroms av mekanisk typ och om bilen är fyrhjulsdriven har den även vridmomentsfördelning via så kallad torque vectoring-teknik.
Så klart är Stinger utrustad med det senaste vad gäller säkerhetsmanicker och uppkopplingsmöjligheter. Bland annat har den adaptiv farthållare med autobroms, kollisionsvarnare, förkörningsassistans, varningssystem för bakomvarande trafik vid backning, dödavinkelvarnare, trötthetsvarnare och trådlös laddning av mobiltelefoner.
Kia Stinger börjar tillverkas till sommaren och kommer till Sverige under hösten i år. Några priser presenterar Kia inte.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se