Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Stonic avslöjad

I höst släpper Kia nya småsuven Stonic, men redan nu kan vi ta del av utseendet tack vare en bildläcka.

För ett par veckor sedan släppte Kia första informationen om och några illustrationer föreställande nya småsuven Stonic som ska lanseras i höst. Hur länge Kia hade tänkt vara förtegna om hur modellen verkligen ser ut och vilka specifikationer den besitter vet vi inte, men nu har lite av koreanernas plan krackelerat eftersom de första bilderna hamnat på nätet den inofficiella vägen.

Kia Stonic blir syskonbil till Hyundai Kona som presenterades i förra veckan. Det syns tydligt på vissa detaljer, bland annat de korta överhängen. Utseendemässigt skiljer de sig däremot åt ganska rejält, mycket tack vare de båda företagens olika sätt att trolla fram märkesidentifierande frontpartier. Stonic spinner tydligt vidare på den frontdesign som många av märkets övriga modeller har, men ändå med en tydligt egen identitet. Framtill är Stonic mest lik nya Rio.

I och med att Stonic är närbesläktad med Hyundai Kona, de delar på samma plattform, kan vi förvänta oss att den storleksmässigt ligger väldigt nära måtten 416,5 centimeter på längden, 180 centimeter på bredden och 155 centimeter på höjden. Axelavståndet är 260 centimeter. En av konkurrenterna, utöver koncernkonkurrenten Kona, heter Nissan Juke. Den håller mer eller mindre samma mått på längden som Stonic (och Kona) men är några centimeter smalare och har sju centimeter kortare axelavstånd. Så räkna med att Stonic (och Kona, så klart) bjuder på bättre volym på insidan än vad den gamla ärrade japanen gör.

Interiörbilden visar en proper insida med färgklickar som hämtas från exteriöra detaljer. För att locka en ungdomligare köparskara misstänker vi att färgkartor och tillvalslistor blir många och långa för att kunderna ska kunna sätta sin egen särprägel på bilen.

Vad vi inte ser på interiörbilden är en head up-display, men likt Kona lär även Stonic få ta del av denna tekniska nyhet.

Motorerna till Stonic lär bli desamma som till Kona, det vill säga 1,0 T-GDI på 120 hästkrafter, 1,6 T-GDI på 177 hästkrafter samt nya dieselmotorn på 1,6 liter med effektuttag på 115 och 136 hästkrafter. Dieselmotorns uppgifter är dock preliminära eftersom den ännu inte är färdig utan beräknas lanseras under sommaren 2018.

Fyrhjulsdrift och sjuväxlad dubbelkopplingslåda finns som tillval.

Räkna med att Kia Stonic blir officiell inom en väldigt snar framtid.