Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Stonic – ny mindre suv på ingång

Först kom Ioniq, snart kommer Stonic. Trots identiska slutstavelser men med olika stavningar är det vitt skilda biltyper (dessutom olika märken, Ioniq är som bekant en Hyundai). Kia Stonic är en ny crossover i det mindre suv-segmentet.

Kias kommande suv Stonic sägs vara smidig och erbjuda något nytt och attraktivt i klassen, därför har den sydkoreanska biltillverkaren gett modellen namnet Stonic som är en kombination av två ord, dels Speedy (snabb) och dels Tonic (tonika), en benämning hämtad ur musikens värld och som är grundtonen i en skala och dennas treklang.

Kia har försökt skapa en suv med mjuka former trots raka, horisontella linjer som smittar av sig även på insidan. Eftersom det är illustrationer vi tittar på kan vi ta bort ett tjog detaljer, exempelvis de överdrivna hjulen, de grova ändrören och de slimmade dörrhandtagen. Däremot kan vi eventuellt förvänta oss att takrailsens avslutning mot takets bakre kant kommer att se likadan ut på produktionsvarianten av Stonic. Kia lyfter fram just denna något annorlunda lösning av railsen.

Interiört ser det högst realistiskt ut bortsett från ratten som är semitransparent på bilderna (för att vi ska få se mer av instrumentbrädan).

Stonic kommer att lira i B-segmentet, det vill säga den blir en konkurrent till bland annat Nissan Juke. Det innebär en längd på runt 4,1-4,2 meter. Modellen är för övrigt baserad på nya Rio som är 4,07 meter lång.

Lanseringen av Kia Stonic, som är ritad av märkets europeiska designcenter, äger rum hösten 2017.