Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Telluride officiell

Nu är Kias största modell hittills avtäckt. På bilsalongen i Detroit står nämligen suven Telluride och lockar amerikanerna till koreanskt köp.

Kia Telluride såg vi för första gången i januari 2016 när konceptbilen presenterades. Den fick här på teknikensvarld.se ett ganska positivt bemötande av er läsare, trots att det rörde sig om en stor suv. Under åren sedan dess har vi flera gånger fått frågan vart den har tagit vägen. Först i januari 2018 kunder vi ge svar på den frågan – Kia-ledningen hade då gett klartecken för produktion, och så sent som i september förra året visades Telluride upp igen. Denna gång under New York Fashion Week och då fick vi se produktionsbilen utspökad med Texas-attiraljer.

Men i dag får vi se bilen utan några skymmande bågar, reservhjul, takräcken, läderremmar och andra detaljer som Texas-bor uppskattar. Nu får vi nämligen se hur Kia Telluride ser ut när den lämnar fabriken och rullar ut till handlarna, alternativt till sina nya ägare.

Precis som vi sa i höstas är det en hel del olikheter mellan konceptbilen och produktionsbilen. Fronten är omarbetad med helt ny, bredare grill och strålkastarna har ”rest på sig” och hamnar längre ut på flankerna.

Som skapt för ett USA-custombygge...

Sidoprofilen är sig lik bortsett från mer traditionella dörrhandtag och att de bakre har placerats bak på dörrarna, inte framtill eftersom konceptbilens bakdörrar var upphängda i bakkant.

Baktill är det omarbetat med en annan skärning av den stora bakluckan, mycket tack vare de nya bakljusen som känns mer Kia än de som satt på konceptbilen och som påminde en del om hur det hade kunnat se ut på en motsvarande Cadillac-suv.

Telluride-namnet har tagit plats på bakluckan, brett och spärrat.

Interiören, som bjuder på sittplats för upp till åtta personer, är inte lika vågad som på konceptbilen. I stället för en bred skärm har ett vanligt mätarhus tagit plats tillsammans med en mer konventionell infotainmentskärm på höger sida.

Det hela ser sobert och inbjudande ut, men ser inte den del av instrumentbrädan som hyser radio- och klimatanläggningskontroller lite väl BMW-aktig ut?

Under huven på denna fem meter långa suv, som är Kias största modell hittills (drygt två decimeter större än Sorento), sitter en 3,8 liter stor V6:a på 295 hästkrafter och 355 newtonmeter. Den är sammankopplad med en åttastegad automatlåda som i standardutförande skickar motorns krafter till framhjulen. Som tillval finns kraftöverföring till samtliga fyra hjul.

Kia Telluride ska tillverkas i företagets fabrik i Georgia, USA. Någon försäljning i Sverige är inte aktuell, så blev du sugen på att köra en får du på egen hand plocka hit ett exemplar.

Några priser är ännu inte offentliggjorda.