Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia Telluride på väg mot produktion

Kia visade upp en drygt fem meter lång suv på bilsalongen i Detroit för två år sedan. På årets salong bekräftar man att Telluride, som suven kallades som konceptbil, är på väg mot produktion.

Kia är mitt inne i en sällan skådad modelloffensiv, som ingen kan ha missat, en offensiv som inte ser ut att avta på ett tag. På årets Detroitsalong är deras stora dragplåster nya Forte för den amerikanska marknaden. Men märket har också med sig andra spännande nyheter som inte syns, däremot hörs.

För australiensiska GoAuto har nämligen Kia-chefen, tillika märkets designansvarige, Peter Schreyer bekräftat att Kia Telluride Concept, som ställdes ut i Detroit 2016, är på väg att bli verklighet.

– Ja faktiskt, vi arbetar på den bilen, säger Peter Schreyer.

Enligt Kias europeiska designchef Gregory Guillaume är Telluride aktuell för den amerikanska marknaden men även andra delar av världen. Europeiska marknaden verkar däremot inte finns med i listan över försäljningsplatser eftersom Sorento redan finns i vår del av världen och som med sina knappa 4,8 meter på längden klassas som en relativt stor suv.

Kia Telluride Concept, som alltså presenterades för två år sedan, var 501 centimeter lång, 201 centimeter bred och 180 centimeter hög. En bjässe med andra ord.

Den baserades på en uttänjd variant av plattformen som Sorento använder, bland annat var axelavståndet utökat med över tre decimeter.

Konceptbilens hybriddrivlina på totalt 406 hästkrafter varav bensin-V6:an stod för 274 av dessa.

Om produktionsversionen kommer att använda modellnamnet Telluride är inte klart. Den kan komma att heta något helt annat.