Kia Telluride visar upp sig för första gången

Nu börjar Kias bamsesuv Telluride närma sig och för första gången får vi nu se modellen i produktionsutförande – dock med en massa attiraljer som flirtar med Texas.

Kia Telluride Concept visades på bilsalongen i Detroit i januari 2016. Samma månad, fast två år senare, fick vi bekräftat att modellen är på väg mot serieproduktion. Sedan dess har det varit tyst från Kia-håll angående Telluride – tills nu.

Efter en läckt bild på Instagram för snart en vecka sedan väljer Kia nu att för första gången visa upp Telluride i produktionsutförande. Modellen ingår nämligen i designern Brandon Maxwells kollektion under New York Fashion Week som pågår just nu. Det är därför den ser ut som den gör på bilderna du ser här.

Kia Telluride är ingen liten suv. Den har plats för åtta personer och om den följer konceptbilens mått är modellen 501 cm lång, 201 cm bred och 180 cm hög. Axelavståndet är 308 cm, betydligt längre än Kia Sorento som har legat till grund för Telluride.

Brandon Maxwell kommer från Texas och hans kollektion för våren och sommaren 2019 har därför ett tydligt ”cowboy-tema”, så även Kia Telluride. Det är läderremmar på huven, läderklädda backspegelkåpor, lasträcke på taket med tillhörande stege, reservhjul på bakrutan, högt uppdraget avgasrör för att kunna vada djupt, och mycket annat som påminner om hur en diligens, en hästsadel och dess ägare från Texas kan vara utsmyckade.

Som de bilnördar vi är vill vi se själva bilen och tittar därför bortom alla ”modeattiraljer”, som förvisso är där för att locka blickar – och får därför se hur den kommer att se ut vid lansering. Och visst får vi se skillnader gentemot hur den såg ut som konceptbil.

Fronten är kraftigt omgjord med en lägre men bredare grill. Den har kunnat breddas tack vare de rektangulära strålkastarnas upprätta position. Tidigare var de horisontellt placerade (låga och breda).

Huven är kraftigt omarbetad och betydligt flackare än tidigare. Sidofönstren har kvar sina kromlister som är uppdragna en bit på B-stolparna.

Bakluckan har gjorts om och är inte lika slät som på konceptbilen. Bakljusen har kvar sin L-form, dock inte lika långa och smala som innan.

Sist, men inte minst, är de bakre självmordsdörrarna väck. De är numera upphängda i framkant.

Foto: © Bruce Benedict 2018

Insidan är betydligt mer traditionell än den insida som konceptbilen visade upp. Mätarhuset är en egen ”puckel” på instrumentbrädan och inte en tunn enhet tillsammans med infotainmentskärmen. Taket i konceptet var något i hästväg, så är det inte på produktionsvarianten.

I början av 2019 har Kia Telluride, som är åttasitsig, säljpremiär i USA, då som årsmodell 2020. Modellen ska tillverkas i Kias fabrik i Georgia och kommer sannolikt att, som konceptbilen, bjuda på en V6:a under huven. Till Europa kommer den högst sannolikt – inte.