Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia toppar kvalitetsindex – Volvo återigen i botten

Det är den tiden på året då amerikanska J.D. Power släpper sin årliga indexlista över bilmärkens initiala upplevda kvalitet. Precis som i fjol toppar Kia medan Porsche tappat en placering. Volvo ligger kvar nere i bottenskiktet.

Amerikanska konsumentorganisationen är experter på att sätta ihop listor över hur konsumenter upplever sina bilar. För 31:a året i rad har de nu presenterat den intressanta kvalitetsindexlistan över bilmärken, en lista som visar hur bilköparna upplever sina nya bilar under ägandets första tre månader. Det handlar alltså inte om ett index som kan användas vid köp av en begagnad bil med några år på nacken utan det berör strikt nybilsupplevelsen.

Två stora förändringar noteras i årets lista. Dels att den samlade kvalitetsupplevelsen för alla märken i listan är högre än någonsin med ett snitt på 97 fel/problem per 100 bilar (PP100), i fjol låg snittet på 105 fel per 100 bilar, och dels att de amerikanska märkena tillsammans når ett bättre snitt än de utländska märkena. Det är endast tredje gången det inträffar sedan indexet lanserades 1987.

Kia i topp i år igen

I topp ligger Kia, precis som förra året då de för första gången nådde tätpositionen. Det var i fjol också första gången som ett ”icke premiummärke” låg överst.

I år registrerades Kia för 72 fel per 100 bilar vilket är en förbättring från fjolårets 83 fel per 100 bilar.

Porsche har också förbättrat sig från fjolårets 84 fel till årets 78 fel per 100 bilar, men det hjälpte dem inte att hålla sig kvar på andraplatsen utan de tappade till tredje plats. Orsaken är att Hyundais premiummärke Genesis för första gången ingår i listan som ett självständigt märke, och det visade sig vara positivt för just Genesis som kammade hem andraplatsen i listan med 77 fel per 100 bilar.

Ford ligger tätt utanför tättrion efter en fin upphämtning från i fjol då de hade 102 fel per 100 bilar. I år registrerades Ford för 86 fel per 100 bilar vilket fick dem att passera bland annat BMW och Lexus.

Trots förbättring till 88 fel per 100 bilar tappade BMW en placering, men de ligger ändå i ohotad topp vid jämförelse med de klassiska premiummärkena Audi, Mercedes och Lexus.

Toyota och Lexus tappar

Lexus har tappat till 98 fel per 100 bilar, i fjol registrerades de för 96 fel per 100 bilar. Därmed tappade de även placeringar och ligger nu under branschsnittet. Även Toyota gör samma resa med fler fel per 100 bilar jämfört med förra året, de tappar därför från fjolårets fjärdeplats till en fjortondeplacering i år. Dock håller sig Toyota, till skillnad från Lexus, högre upp än branschsnittet, om än med liten marginal.

I botten finner vi Fiat i år igen. I fjol låg Smart med som klart sämsta märke men Smart är inte med i år. Fiat brukar ha svårt att hävda sig i denna typ av kvalitetsindex.

Volvo bättre – men fortfarande i botten

För svenskt vidkommande är det så klart Volvo som är intressant. Precis som i fjol är Volvo återigen bottenplacerade. Med 134 fel per 100 bilar har Volvo repat sig rejält från förra årets 152 fel per 100 bilar men det hjälper föga då så många andra märken också har gjort bättre ifrån sig. Volvo placerar sig återigen på tredje plats – från botten räknat.

Jaguar och Audi tappar stort

Stort tapp registrerades Jaguar för, ett av sex bilmärken som inte förbättrade sig i år vilket också ”räddade” Volvo från att hamna näst sist i kvalitetsindexet. Jaguar noterades för 148 fel per 100 bilar i år, ett tapp från fjolårets 127 fel per 100 bilar.

En annan ”stortappare” är Audi som föll ned till bottenregionerna med 115 fel per 100 bilar, fem fel fler än i fjol. Inte lika stort tapp i antal fel som Jaguar men ett stort tapp sett till listplaceringen.

Klicka på infografiken för att få en helhetsbild av J.D. Powers kvalitetsundersökning.