Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110328-kia-mx-5110328-kia-mx-5110328-kia-mx-5
110328-kia-mx-5

Kia vill ha en MX-5-utmanare

Snabbväxande Kia vill göra en MX-5, det vill säga en liten, lätt och billig sportroadster. Höga Kia-chefer avslöjar att en utmanare till Mazda MX-5 står på önskelistan.

Sydkoreanska Kia vill etablera sig självt som ett dynamiskt, sportigt och roligt märke. I strävan efter detta skulle en liten och körglad sportbil passa väl in. Det tycker även Kia. Kia Europas chef Paul Philpott säger till brittiska Auto Express att en tvåsitsig sportbil skulle vara bra för märket. ”Jag skulle vilja ha en Kia MX-5”, säger han till tidningen.

Philpott berättar vidare att det inte är aktuellt med en sportbil i år och kan inte bli det nästa år heller eftersom man fortfarande är fullt uppe i att etablera Kia som ett lönsamt märke och satsar allt på storsäljande modeller. Men 2013 eller 2014 kan det mycket väl bli aktuellt med mer extrema modeller som för Kia vidare som märke. Auto Express hänvisar till insiderkällor som säger att sportbilen ska baseras på plattformen från nästa generation Soul, samma plattform som även ska bilda grund för en mindre suv i storleksklassen under Sportage.

Kia chefdesigner Peter Schreyer har tidigare uttalat sitt stöd för en sportig Kia eftersom han tycker att ”märket förtjänar en sportig bil, till exempel en roadster”. Kia och koncernsyskonet Hyundai ligger för närvarande mycket nära varandra men ska med tiden positioneras tydligare, Kia åt det ungdomliga håller och Hyundai åt det mer bekväma och vuxna.

På bilderna ses konceptbilen Kia KCV III från 2003.

Läs mer