Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kia XCeed till Sverige för 236 500 kronor

I somras utökades Kia Ceed-familjen med crossovern XCeed. Nu är den aktuell för Sverige och kommer hit med en bensinmotor under huven. I ett senare skede kommer laddhybriden.

Först kom Ceed, därefter Ceed Sportswagon och sedan ProCeed – nu kommer XCeed. Modellen presenterades i juni men det är nu i oktober som den når Sverige.

Kia XCeed är Ceed-familjens crossover, den är nämligen varken en vanlig halvkombi eller en suv, utan ett mellanting. Den 439,5 centimeter långa bilen, som gör den 8,5 centimeter längre än vanliga Ceed, har 4,2 centimeter högre markfrigång än sina syskon, totalt 18,4 centimeter.

Rymligare

XCeed är lastvänligare än halvkombin. 426 liter ryms i bagageutrymmet med uppfälld baksätesrygg (som kan fällas i tre delar), 31 liter mer än i Ceed. Siffran är dock betydligt lägre än i ProCeed (594 liter) och Ceed Sportswagon (625 liter).

Motor och pris

När XCeed nu kommer till Sverige gör den det med en 1,4 T-GDi-bensinmotor på 140 hästkrafter och 242 newtonmeter som kan kopplas samman med antingen en sexväxlad manuell låda eller en sjuväxlad dubbelkopplingslåda. Drivningen sker på framhjulen.

Priset börjar på 236 500 kronor och för den slanten får man en manuellt växlad XCeed i utrustningsgrad Advance. För ytterligare 15 000 kronor, totalt 251 500 kronor, får man samma bil och utrustningsgrad men med DCT-dubbelkopplingslådan.

Vill man gå upp ett steg på utrustningsskalan väljer man XCeed Advance Plus som är standardutrustad med dubbelkopplingslådan. Denna modellversion kostar från 271 400 kronor.

Laddhybrid

Kia XCeed Plug-in Hybrid, det vill säga den laddbara hybriden, kommer till Sverige vid ett senare tillfälle, närmare bestämt under första kvartalet 2020. Någon prislapp har laddhybriden ännu inte fått.

XCeed Plug-in Hybrid har samma drivlina som Kia Niro Plug-in Hybrid, det vill säga en 1,6-liters bensinmotor och en elmotor som tillsammans ger 141 hästkrafter och 265 newtonmeter. Räckvidden vid körning på enbart el är uppemot sex mil (NEDC).

Kruxet med laddhybriden är att bagageutrymmet krymper en hel del, från 426 till 291 liter.

Laddhybriden XCeed Plug-in Hybrid dyker upp i Sverige under första kvartalet 2020.Laddhybriden XCeed Plug-in Hybrid dyker upp i Sverige under första kvartalet 2020.Laddhybriden XCeed Plug-in Hybrid dyker upp i Sverige under första kvartalet 2020.
Laddhybriden XCeed Plug-in Hybrid dyker upp i Sverige under första kvartalet 2020.

Svensk premiärhelg för XCeed är det hos Kia-handlarna den 19-20 oktober.