Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kia GT4 Stinger
Kia GT4 Stinger
Kia GT4 Stinger
Kia GT4 Stinger

Kias sportbil GT4 Stinger tar form

Nu bjuder Kia på tredje bilden föreställande bakhjulsdrivna sportbilen GT4 Stinger. Nu kan vi börja ana helheten hos den 320 hästkrafter starka koreanen.

För en knapp vecka sedan fick vi se hur låg, platt och bredgapad Kia GT4 Stinger är. Strax innan jul fick vi (knappt) se den uppifrån. Nu får vi återigen se den uppifrån, men med betydligt bättre ljussättning kan vi nu för första gången skönja bilens former. Notera hur dörrarna når upp över takkanten och – inte minst – hur A-stolparna ser ut. Är de ”fackverksuppbyggda” likt Volvos konceptbil SCC (förlagan till C30) som för 13 år sedan visade hur runt-om-sikten enkelt kunde förbättras (har dock aldrig gått i produktion).

I förra pressmeddelandet berättade Kia att GT4 Stinger har en turbomatad radfyra med turbo som levererar 320 hästkrafter (inte 315 som det står i Kias svenska pressmeddelande) till bakhjulen som mäter 20 tum. Nu får vi veta att den direktinsprutade T-GDI-motorn är kopplad till en sexväxlad manuell låda och att däcken som monterats på bakfälgarna är av 275/35-dimension och av märket Pirelli (P Zero). Vi får också veta att fälgarna har centrumbult, snacka om sportigt, och inlägg av kolfiber för både styrka och viktbesparing.

 Bakom hjulen gömmer sig ventilerade och hålborrade Brembo-skivor som kramas av fyrkolvsok.

 Under den gula karossen, där färgen kallas Ignition Yellow, finns ett avancerat chassi med individuell hjulupphängning med dubbla triangellänkar runt om.

I första pressmeddelandet skrev Kia att ”GT4 Stinger ska bjuda på superb körglädje oavsett om det är på vägen eller banan”. Den saken får vi ta reda på den dagen konceptbilen får provköras, men innan dess ska vi kika på själva världspremiären i Detroit. 13 januari är datumet.