Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle AB

Kina dominerar nylanseringarna

Nästan hälften av alla nya bilmodeller kommer från Kina. Det visar en amerikansk undersökning. Mer än hälften av dem är också suvar. 

Under 2022 har 131 nya bilmodeller presenterats världen över, om man bara räknar nya personbilar och räknar bort transportbilar, ansiktslyftningar och ”rebadgings”, alltså rena emblemkonstruktioner. 

Av dessa kom 62 stycken från Kina. Det motsvarar en andel på 47 procent, eller nästan hälften, av alla nylanseringar. Det visar en sammanställning som amerikanska motor1.com har gjort. 

Detta trots att japanska Toyota var på hugget i fjol och den tillverkare som enskilt släppte flest modeller under året: elva stycken, medräknat systermärkena Lexus och Daihatsu. Japan hamnade också på andra plats i sammanställningen med 20 procent av nylanseringarna, medan Europa stod för 18 procent, USA för tio procent och Korea för blott tre procent. Resten delas mellan Indien och Ryssland. 

I Kina var det den helstatliga SAIC-koncernen, med märken som MG och Maxus i portföljen, som stod för flest nya lanseringar, tio stycken. Därefter följer Geely med åtta och Great Wall med sex nya modeller. 

Vidare kan noteras att drygt hälften av alla nylanserade modeller, eller 51 procent, är suvar. Fördelningen av vilka drivmedel de använder avslöjar dock inte sammanställningen.