Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Kina förbjuder Tesla på militärbaser

Läget är fortsatt spänt mellan Kina och USA. Det senaste är att Kina förbjuder Tesla-bilar på bland annat militärbaser. Kamerorna på bilarna är anledningen.

För några dagar sedan träffades Kina och USA i Alaska. Tanken var att de båda länderna ska närma sig varandra. I stället blev det hårda ordväxlingar mellan länderna som anklagade varandra för både det ena och det andra. Länderna har inte speciellt stor tillit till varandra.

Att det inte råder någon tillit är följande nya uppgifter ett kvitto på. Enligt källor till Reuters har Kina förbjudit Tesla-bilar på militärbaser och andra militära anläggningar. I förra veckan ska kinesiska myndigheter ha meddelat personer som rör sig inom och runt militärbaserna, med direktiv om att Tesla-bilar måste parkeras utanför områdena.

Anledningen till förbudet är förstås alla de kameror som Tesla-bilarna är utrustade med, kameror som spelar in inte bara när bilarna körs utan även när de står parkerade, det så kallade Sentry Mode. Tesla-bilarnas kameror ses därför som ett säkerhetshot.

Tesla sålde under fjolåret närmare 150 000 bilar i Kina, så det rullar en hel del exemplar av den amerikanska elbilen i landet. Model 3 är modellen som har byggts ett tag i Kina, och nyligen inleddes produktionen av Model Y.